Hlavní obsah

Prospal zařídil vítězství Tampy nad New Jersey

NEW YORK

Útočník Václav Prospal rozhodl o vítězství hokejistů Tampy Bay v třetím utkání 1. kola play-off NHL nad New Jersey 3:2, díky kterému se jeho tým ujal vedení v sérii 2:1 na zápasy. Český hráč dal vítěznou branku v 54. minutě a byl vyhlášen nejlepším hráčem pondělního zápasu. Další Čech Milan Michálek svou brankou odstartoval obrat v utkání San Jose Sharks proti Vokounově Nashvillu. Žraloci nakonec zvítězili 3:1 a v sérii vedou 2:1. Stejným poměrem vede i Buffalo, které dokázalo vyhrát na ledě New York Islanders.

Foto: ČTK/AP

Václav Prospal (vpravo) se raduje ze své rozhodující branky proti New Jersey.

Článek

Hráči floridského týmu znovu potvrdili, že se jim v letošní sezóně daří proti Martinu Brodeurovi. V základní části uštědřili brankáři Devils ve čtyřech zápasech tři porážky a v úvodních třech utkáních play-off mu pokaždé vstřelili tři branky.

Již čtvrtou branku v play-off i si připsal Prospalův spoluhráč a nejlepší kanonýr základní části soutěže Vincent Lecavalier. Autor vítězné trefy ze semifinále Světového poháru 2004 proti Česku otevřel účet utkání z přesilovky. Stejně branek po odehraných třech utkáních má na svém kontě i Zach Parise. Útočník Ďáblů srovnával na 2:2 v páté minutě třetí třetiny. Osud utkání vzal na svou hůl Václav Prospal, který šikovně tečoval Lecavalierův pokus.

Vedoucí gól Vincenta Lecavaliera v první třetině pondělního duelu byl poměrně laciný. Střela prošla za Brodeurova záda mezi betonem a tyčkou. "Smolný gól. Stejně jako ten poslední. Bohužel, puky se neodrážejí tak, jak bychom si přáli," litoval Brodeur, jehož svým výkonem stejně jako v minulém duelu zastínil protějšek Johan Holmqvist.

Spoluhráči však Brodeura nadále považují za svou oporu. "Všichni dobře víme, co v něm je. Tenhle tým toho v minulých letech v základní části i v play-off hodně dokázal jen díky němu," řekl útočník Jamie Langenbrunner. "Možná nepředvedl to nejlepší, co umí, ale pořád je tady."

Devils prohráli podruhé za sebou navzdory tomu, že přestříleli svého soupeře v poměru 32:24. "Měli jsme šance, ale nedokázali jsme je proměnit, zatímco oni využili snad každý brejk," uvedl nespokojeně Langenbrunner. "Je to frustrující, všichni jsme zklamaní. Ale do konce je ještě daleko."

Michálek i Erat duel San Jose s Nashvillem nedohráli 

Druhou výhru v sérii ukořistili hokejisté San Jose, kteří i díky jedné brance českého útočníka Milana Michálka porazili Nashville 3:1. Tomáš Vokoun, jenž byl v brance Predators pod palbou střel, předvedl solidní výkon, ale svůj tým nespasil ani 38 zákroky.

Nashville přitom vstoupil do zápasu dobře a po první třetině vedl díky premiérovému gólu Ryana Sutera v play-off 1:0. V polovině zápasu však zavelel k obratu Michálek, jenž tečoval střelu Craiga Riveta a vyrovnal na 1:1. Za tři a půl minuty využil Ryan Clowe volného prostoru před brankou pár sekund po skončení přesilové hry a dostal Sharks do vedení, které pět minut před koncem potvrdil Patrick Marleau.

Utkání nedohrál útočník Nashvillu Martin Erat, jenž odstoupil v polovině druhé třetiny po tvrdém střetu s jedním ze soupeřů. V závěru třetí třetiny zamířil předčasně do kabin i Michálek, jehož zasáhl v obličeji hokejkou Jason Arnott.

Buffalu se rozestříleli útočníci 

Do vedení 2:1 na zápasy se dostalo i Buffalo, které porazilo New York Islanders na jejich ledě 3:2. Šavle tak odvrátily hrozbu blamáže - do play-off vstupovaly jako nejlepší celek Východní konference, ale na svém ledě nezabránily jedné porážce od podceňovaného soupeře, který se do vyřazovací části doslova procpal za pět minut dvanáct.

Za domácí se výrazněji prosadil donedávna lídr a ikona Edmontonu Ryan Smyth, který si připsal gól a asistenci. Za hosty se ve třetím zápase konečně prosadil nejlepší střelec týmu v sezóně, autor úctyhodných třiačtyřiceti branek, Thomas Vanek z Rakouska. Vítěznou trefu si do statistik zapsal jeden ze dvou kapitánů Buffala Daniel Briere, který byl zároveň vyhlášen první hvězdou utkání.

Trio z Buffala Adam Mair, Thomas Vanek a Daniel Briere vměstnalo tři trefy do necelých osmi minut. "Naše síla je v tom, že dokáže skórovat kdokoliv ze čtyř formací," pochvaloval si trenér Sabres Lindy Ruff.

Jedním z hrdinů Buffala byl také brankář Ryan Miller, jenž pochytal dvacet střel, z toho dvakrát zasahoval maskou. "V play-off musíte něco vydržet. Nedá se nic dělat, někdy je potřeba zastavit střelu i hlavou, aby nepadl gól," konstatoval Miller.

V třetí třetině však jeho spoluhráči nepustili soupeře téměř k ničemu a v pohodě si pohlídali jednogólový náskok. Islanders vyslali za posledních dvacet minut pouhé dvě střely na branku oproti sedmnácti pokusům Sabres. "Jsme ohromně zklamaní," netajil útočník Ryan Smyth. "Měli jsme předtím šanci v několika přesilovkách, ale promarnili jsme je. Musíme se vrátit k jednoduché hře a zbytečně nevymýšlet," dodal Smyth.

Výsledky 1. kola play off NHL:
Východní konference - 3. zápasy:
NY Islanders - Buffalo 2:3 (0:0, 2:3, 0:0)
Branky: 30. Hunter, 40. R. Smyth - 26. Mair, 29. Vanek, 33. Briere. Zásahy brankářů:  DiPietro 35/32 - Miller 22/20. Diváci: 16 234. Stav série 1:2.
Tampa Bay - New Jersey 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)
Branky: 10. Lecavalier, 42. Richards (Kuba), 54. Prospal - 38. Madden, 45. Parise. Zásahy brankářů: Holmqvist 32/30 - Brodeur 24/21 . Diváci: 20 219. Stav série 2:1.
Západní konference - 3. zápas:
San Jose - Nashville 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky: 29. M. Michálek, 33. Clowe, 56. Marleau - 12. Suter. Tomáš Vokoun odchytal za Nashville 59 minut, z 41 střel inkasoval 3 góly a úspěšnost zásahů měl 92,7 procenta. Zásahy brankářů: Nabokov 20/19, Nashville - Vokoun 41/38 . Diváci: 17 496. Stav série 2:1.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.