Hlavní obsah

Jágr: Nejhorší prohra za posledních pět let

PRAHA

Moment, který může rozhodnout celou sérii. Hokejisté New Yorku Rangers vedou v samém závěru 5.utkání druhého kola play-off na ledě Buffala nad domácím týmem 1:0 a už to vypadá, že se jim těsný výsledek podaří ubránit. Necelých osm sekund před vypršením šedesáté minuty však v mele před brankou napřáhne Chris Drury a svou ranou posílá zápas do prodloužení.

Článek

V něm pak po necelých pěti minutách zasadí zlomeným Jezdcům ránu do vazu Maxim Afinogenov. V početní výhodě při vyloučení Blaira Bettse tvrdou střelou od modré zajišťuje Šavlím vedení v sérii v poměru 3:2. Pro Afinogenova byl gól sladkou odměnou. Ke čtvrtému utkání ho totiž kouč Lindy Ruff kvůli nepřesvědčivým výkonům vůbec nenominoval. Ruského střelce však tento krok patřičně nabudil. „Už to byl opět ten Maxim, jakého známe z dřívějška,“ pochválil svého svěřence Ruff.

„Pravděpodobně to byl nejdůležitější gól v mé kariéře,“ liboval si po utkání Afinogenov, který přiznal, že po své vítězné trefě vůbec nevěděl, co má na ledě dělat. „Chtěl jsem ten gól oslavit, ale vůbec nic mě nemohlo napadnout. Tak jsem jen prostě skočil šipku do středového kruhu,“ smál se.

Hrdiny pátého zápasu však rovněž byli oba gólmani. Ryan Miller, brankář Buffala, zneškodnil 22 střel Jezdců, jeho protějšek Henrik Lundqvist dokonce ještě o šestnáct více. Millerovy chvíle přišli zejména ve druhé třetině, kdy nejprve zneškodnil Jágrovu šanci z bezprostřední blízkosti a chvilku na to nebezpečný Shanahanův pokus. Do konce prostřední části pak přebrali iniciativu domácí, ale jejich snaha vždy končila na bezchybném Lundqvistovi, jemuž jednou pomohla i tyč.

Jágr: Nejhorší porážka za posledních pět let

Do třetí dvacetiminutovky nastupovali Rangers oslabeni o svého kapitána Jaromíra Jágra, který v závěru druhé třetiny udeřil do obličeje Dainiuse Zubruse. Litevský útočník totiž Jágra, ne prvně v celé sérii, velmi nepříjemně narazil na mantinel, což Jágr nenechal bez povšimnutí. Velkou šanci k otevření skóre měli hokejisté Rangers v 53.minutě, kdy v úniku dvou proti jednomu Michael Nylander dokonce překonal Millera, ale rozhodčí branku neuznali pro údajné Isbisterovo bránění ve hře brankáři Buffala.

Jágrova družina se však gólu přeci jen dočkala. Tři minuty před koncem třetí třetiny poslal Rangers do vedení střelou zápěstím Martin Straka. S domácími to v tu chvíli nevypadalo nejrůžověji. „V této sezóně jsme dokázali otočit spoustu zápasů, ve kterých to s námi nevypadalo moc dobře. I tentokrát jsem proto věřil, že zápas ještě můžeme otočit,“ nepropadal v závěru zápasu skepsi Ruff. Góly Druryho a Afinogenova mu naneštěstí pro Rangers daly za pravdu.

„Tahle porážka hodně bolí, o tom není sporu. Je to pro mne nejnepříjemnější prohra za posledních pět let,“ smutnil Jágr. Tom Renney, trenér Jezdců, však i nadále věří, že jeho tým může sérii otočit. Svým hráčům však řekl, že od nich očekává lepší výkony. „Jestliže soupeři dopřejeme podobnou šanci jako v závěrečných fázích pátečního zápasu, sezóna pro nás skončí.“ Šesté utkání se bude hrát v neděli na ledě New Yorku Rangers.

Reklama

Související témata: