Hlavní obsah

Hašek vychytal Detroitu postup do finále Západní konference

NEW YORK

Hokejisté Detroitu zvítězili v šestém utkání čtvrtfinále play-off NHL na ledě San Jose 2:0 a postoupili do finále Západní konference, ve kterém je čeká tým Anaheimu. Hlavní hvězdou zápasu byl vyhlášen český brankář Red Wings Dominik Hašek, který pochytal všech osmadvacet střel domácích a připsal si první čisté konto v letošních vyřazovacích bojích.

Článek

Konečnou podobu výsledku hosté stanovili již v první třetině, kdy se během závěrečné pětiminutovky dvakrát trefil Mikael Samuelsson. Skóre otevřel v 16. minutě, kdy jej výstavním pasem vyslal do protiútoku Johan Franzén. Švédský forvard si nejprve snadno poradil s obráncem Sharks Mattem Carlem a vzápětí poslal puk do sítě. Druhý gól přidal osm sekund před první sirénou, když zakončil únik dvou proti jednomu.

Šance ke vstřelení branky si vypracovali i domácí hráči, naložili s nimi však trestuhodně. Asi největší příležitost měl krátce po prvním Samuelssonově gólu při vlastním oslabení Mike Grier. Hašek rozehrál kotouč přesně na jeho hůl, Grier se obtočil kolem opuštěné branky, ale trefil jen padajícího obránce Nicklase Lidströma. "Úžasný zákrok, zabránil gólu," oddechl si po utkání český gólman. Do odkryté Haškovy branky se pak v prostřední části netrefil ani Ryane Clowe.

"Jsme se sebou opravdu spokojení. Jen doufám, že nám forma vydrží a i nadále se nám bude dařit. Vím, že nás čeká další skvělý tým," řekl novinářům spokojený obránce Detroitu Chris Chelios. "Celou sezónu hrajete opravdu dobře, a pak o vás někdo řekne, že na play-off nemáte. Vyřadili jsme dva kvalitní a silné soupeře, hráli jsme dobře. A teď jdeme na dalšího," doplnil jej bojovně naladěný kouč Mike Babcock.

Finále konferencí startují ve čtvrtek 

Rozhodujícím okamžikem série bylo nejspíš čtvrté střetnutí. Žraloky nejprve připravil o těsné vedení půl minuty před koncem řádné hrací doby Robert Lang, o výhře Detroitu pak v prodloužení rozhodl Mathieu Schneider. Detroitský celek tím vyrovnal stav vzájemných zápasů na 2:2 a Sharks se již uspět nepodařilo. "K této sérii se vrátíme a probereme to. Snad nás to před přípravným kempem nakopne," prohlásil zklamaný útočník San Jose Joe Thornton.

Kouč vyřazeného celku Ron Wilson byl přes porážku s výkonem svých svěřenců spokojený. "Začali jsme úžasně. Hráli jsme s velkým nasazením a dostali je pod tlak. Ale udělali jsme dvě chyby a oni dvakrát skórovali. To rozhodlo. Pak už jen bránili a Hašek svůj tým podržel," zhodnotil pondělní duel Wilson.

Hokejisté Detroitu si zahrají semifinále play-off poprvé od roku 2002, kdy vybojovali Stanleyův pohár. Finálové série konferencí začnou ve čtvrtek, kdy se na ledě nejlepšího týmu základní části Buffala představí Ottawa. Detroit nastoupí k prvnímu utkání o den později, kdy ve své Joe Louis Areně přivítá mužstvo Anaheimu.

Západní konference - 6. zápas:
San Jose - Detroit 0:2 (0:2, 0:0, 0:0)
Branky: 16. a 20. Samuelsson. Dominik Hašek odchytal za Detroit celý zápas, z 28 střel neinkasoval a úspěšnost zásahů měl 100 procent. Zásahy brankářů: Nabokov 22/20 - Hašek 28/28. Diváci: 17 496. Konečný stav série: 2:4.

Reklama

Související témata: