Hlavní obsah

Ottawa vstoupila do semifinále play-off výhrou v Buffalu

PRAHA

Hokejisté Ottawy Senators vykročili lépe do prvního finále play-off východní konference NHL. Na ledě Buffala, jehož barvy hájí i český obránce Jaroslav Špaček a útočník Aleš Kotalík, dokázali zvítězit 5:2 především díky třetí třetině, ve které vstřelili tři góly. Rozhodující branku vstřelil osm minut před koncem hráč čtvrté řady Senátorů Oleg Saprykin, který v letošním play-off nezaznamenal ještě ani bod.

Článek

Levé křídlo Ottawy si najelo mezi kruhy na přihrávku Deana McAmmonda a z první neomylně překonalo brankáře Buffala Ryana Millera. Vedení pojistil čtyři minuty před koncem Jason Spezza v přesilovce. Buffalo pak jjště zkoušelo hru bez brankáře, ale do opuštěné klece výsledek definitivně zpečetil Dean McAmmond.

„Máme skvělý tým,“ řekl autor vítězné branky Saprykin, kterého Ottawy získala před play-off těsně před uzávěrkou přestupů. „Tihle hráči spolu hrají už dlouhou dobu, já jenom čekám, jestli se dostanu do sestavy, abych se mohl pokusit pomoci týmu vyhrát,“ řekl moskevský rodák, který nastoupil v letošním play-off zatím jen k sedmi zápasům a zdaleka nepatřil k nevytíženějším hráčům Ottawy.

Senátory vyrovnání nezlomilo 

Kanadský celek díky brankám Fishera a Alfredssona vedl již v osmé minutě zápasu 2:0, ale minutu před polovinou utkání už byl stav srovnaný zásluhou Afinogenova a Lydmana. Ottawu ale vyrovnání nezlomilo. „Dokázali jsme si stále vytvářet šance a trefili jsme i několik tyčí, také jsme opravdu velmi dobře bruslili,“ pochvaloval si po utkání Alfredsson.

Kanadský celek tak vykročil za odvetou, v loňském play-off nedokázal přes stejného soupeře přejít ve druhém kole. Buffalo tehdy vyhrálo první zápas a celou sérii pak 4:1. „Jsme jiný hokejový tým, než minulou sezónu,“ řekl kouč Ottawy Bryan Murray.

„Naši mladší hráči jsou vyzrálejší, nasbírali za rok mnohem více zkušeností,“ pokračoval Murray.  „Tím, že jsme zde dokázali vyhrát, naladili jsme se na správnou notu,“ pochvaloval si Murray skutečnost, že si Ottawa přiveze na vlastní led z Buffala minimálně jednu výhru. Druhý zápas série se hraje na ledě Sabres v sobotu.

<tbody><tr class="invert"><td>Semifinále NHL: </td></tr><tr class="highlight"><td>Východní konference - 1. zápas: </td></tr><tr><td><strong>Buffalo - Ottawa 2:5 (1:2, 1:0, 0:3)</strong> </td></tr><tr><td>Branky: 11. Afinogenov, 29. Lydman - 5. Fisher, 8. Alfredsson, 48. Saprykin, 56. Spezza, 60. McAmmond. Zásahy brankářů: Miller 29 - Emery 18. Diváci: 18.690. Stav série: 0:1.</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: