Hlavní obsah

Detroit vypadl, ve finále Stanley Cupu se utkají Anaheim a Ottawa

ANAHEIM

Hokejisté Detroitu podlehli v šestém finálovém utkání Západní konference NHL na ledě Anaheimu 3:4 a celou sérii prohráli 2:4 na zápasy. Ze hry o Stanleyův pohár tak vypadli poslední čeští zástupci - gólman Dominik Hašek a útočníci Robert Lang s Jiřím Hudlerem. Finále zámořské soutěže, v němž budou od pondělka soupeřit Anaheim s Ottawou, se uskuteční bez české účasti poprvé od roku 1998.

Článek

Kačeři po posledním ne příliš povedeném výkonu tentokrát drželi otěže zápasu v prvních dvou třetinách pevně v rukách. Ve čtvrté minutě vstřelil první branku při vlastním oslabení Rob Niedermayer, od jehož brusle se za záda bezmocného Haška odrazila střela od modré Chrise Prongera.

Na druhé straně nedokázal na Giguera v nadějné pozici při přesilovce vyzrát Henrik Zetterberg. Anaheim v první části hosty z Detroitu přestřílel v poměru 14-7 a naděje Detroitu na pokračování série držel pouze vynikající Dominik Hašek.

Ve druhé třetině se situace pro Rudá křídla ještě více zhoršila. Nejenže hostující borci byli pod tlakem (poměr střel 12-6 pro Anaheim), ale navíc dvakrát inkasovali. Nejprve se ve třicáté minutě prosadil svým čtvrtým gólem v play-off prosadil Perry a poté uspěl dorážkou po skrumáži před brankou Detroitu Ryan Getzlaf.

Giguere udržel střelce Detroitu na uzdě 

Rudá křídla odehrála svou poslední třetinu v letošní sezóně ve velkém stylu, vyhráli jí 3:1 a přestřílela soupeře v poměru 16-3 na střely. Ve čtvrté minutě připojil svůj poslední šestý zápis do střeleckých statistik letošního play-off Zetterberg a naděje pro Detroit ožila.

Hostující obránci si ale opět neodpustili hrubou chybu v podobě neuhlídaného dorážejícího hráče a Pahlsson poslal Kačery znovu do tříbrankového vedení. Poté si vzal slovo Pavel Dacjuk a ve dvou přesilovkách prokázal své střelecké umění, čímž přiblížil Detroit na jednu branku k prodloužení. Tu se ovšem hostům vstřelit nepodařilo, také díky vynikajícímu zákroku Giguera, který opět vychytal Zetterberga.

Brankář Anaheimu byl vyhlášen první hvězdou utkání a potvrdil, že se mu na domácím ledě proti Red wings dlouhodobě daří. Na Stanley Cup tak v letošní sezóně dozajista přibude nové jméno - Ottawě ani Anaheimu se ještě v nejslavnější hokejové soutěži světa triumfovat nepodařilo. Velké finále začíná v pondělí v Anaheimu.

Finále Západní konference NHL:
Anaheim - Detroit 4:3 (1:0, 2:0, 1:3)
Branky: 4. R. Niedermayer, 30. Perry, 39. Getzlaf, 46. Pählsson - 51. a 57. Dacjuk, 44. Zetterberg. Dominik Hašek odchytal za Detroit 59 minut, z 29 střel inkasoval 4 góly a úspěšnost zásahů měl 86,2 procenta. Zásahy brankářů: Giguere 29/26 - Hašek 29/25 . Diváci: 17 380. Konečný stav série: 4:2.

Reklama

Související témata: