Hlavní obsah

Útočník Káňa odchází z Vítkovic do St. Louis

ST. LOUIS

Český hokejový útočník Tomáš Káňa bude od nadcházející sezóny působit v zámoří. Vítkovický hráč se dohodl na tříleté nováčkovské smlouvě s vedením St. Louis, které jej v loňském roce draftovalo v druhém kole jako 31. v celkovém pořadí. Prezident Blues John Davidson o tom informoval na oficiálních internetových stránkách klubu.

Článek

Devatenáctiletý Káňa chtěl do zámoří odejít již před začátkem uplynulé sezóny, ale nakonec si to rozmyslel a pokračoval v angažmá ve Vítkovicích. Letos už neodolal. "Bere to jako velkou šanci. Obrovskou motivací je třeba Petr Kalus, který letos vletěl do NHL ve velkém stylu. Tomáš si chce sáhnout na dno svých sil a uplatnit se v zámoří," řekl ve čtvrtek vítkovický trenér Miroslav Fryčer.

Pokud by se Káňovi nevydařil předsezónní kemp, má možnost návratu do extraligy. Podle Fryčera ji však pravděpodobně nevyužije. "Spíše to vypadá, že i kdyby v kempu neuspěl, půjde hrát na farmu. Preferuje to, aby si zvykl na zámořský styl hokeje, chce se o to poprat přímo v Americe. Ale ta šance, že by se vrátil, tady je pochopitelně vždycky," podotkl Fryčer.

Účastník mistrovství světa osmnáctiletých hráčů v roce 2005 a následujících dvou juniorských šampionátů odehrál za severomoravský tým celkem 44 zápasů, v kterých si připsal 16 kanadských bodů za devět branek a sedm asistencí. V závěru sezóny vypomáhal i prvoligové Mladé Boleslavi.

Stejně jako Káňa podepsali své první kontrakty s celkem NHL útočníci Nicholas Drazenovic, Ryan Reaves a švédský obránce Alexander Hellström.

Reklama