Hlavní obsah

Ruský talent Čerepanov je před draftem NHL nevyzpytatelnou volbou

PRAHA

V nadcházejícím draftu NHL by se mohl Alexej Čerepanov umístit hodně vysoko, v poslední sezóně ruské superligy zářil jako kometa. V dresu Omsku byl při své nováčkovské sezóně mezi dospělými lepší než ve své době Ovečkin nebo Kovalčuk. Slova chvály pro něj mají i skauti, jedinou potíží je jeho původ. Ruská federace totiž stále nemá s IIHF podepsanou smlouvu o odchodu hráčů a vybrat si některého z ruských hráčů je pro manažery NHL docela loterie.

Foto: www.hawk.ru

Ruský hokejista Alexej Čerepanov

Článek

Osmnáctiletý mistr světa ve stejné věkové kategorii je navíc pod smlouvou v Omsku a netají se svými plány hrát i následující sezónu ruskou superligu. Tým NHL přitom musí do dvou let od draftu s každým evropským hráčem, kterého si vybral, podepsat smlouvu. Pokud se tak nestane, ztrácejí na něj právo. Otázkou potom je, zda stojí za to se o Čerepanova ucházet.

"Pokud by šlo opravdu o nejlepšího hráče a my měli tu možnost si jej vybrat, tak nebudeme váhat. A klidně mu necháme pár let na to, aby na sobě mimo klub zapracoval," dává najevo odpověď na tuto ožehavou otázku generální manažer Atlanty Don Waddell.

Skauti o Čerepanovovi mluví jako o dobrém bruslaři s čichem na góly a předpovídají mu slušnou budoucnost. V základní části nastřílel v 46 zápasech superligy osmnáct branek, čímž překonal nováčkovský rekord Pavla Bureho v ruské nejvyšší soutěži. V dalších osmi zápasech play-off pak přidal další tři branky a tři asistence. S reprezentační osmnáctkou vyhrál mistrovství světa, na šampionátu dvacítek byl vyhlášen nejlepším útočníkem. Ruští novináři mu dali přezdívku "sibiřský expres".

Nejlépe hraje proti starším  

Pozorovatelé mu ale vytýkají jeho náladovost, jednou prý zahraje excelentně, podruhé už ale není na ledě takřka vidět. A nechce se mu vůbec bránit. "U něj je zajímavé, že nejlépe vždy hrál proti starším hráčům. Měl excelentní sezónu v superlize a na mistrovství světa dvacetiletých. Coby teprve sedmnáctiletý odehrál turnaj až na poslední zápas fantasticky," tvrdí šéf skautinku NHL pro Evropu Goran Stubb. "Ale když nastoupil proti stejně starým hráčům na šampionátu osmnáctiletých, žádná velká sláva to nebyla," dodal.

"Někteří hráči, kteří už hrají mezi dospělými, se po návratu do své věkové kategorie, možná trochu nudí. Nedávají už do toho všechno, už to pro ně není tak zajímavé. Ale talent je talent, a Čerepanov ho má hromadu," je přesvědčen generální manažer Phoenixu Don Maloney, jehož tým bude při draftu na řadě jako třetí v pořadí.

 Jen ne další "případ Malkin"

O jeho schopnostech nepochybuje bývalý hráč a nyní skaut St. Louis Jarmo Kekalainen. "Je to velmi talentovaný hráč. Je šikovný s pukem a v ofenzívě velmi kreaitvní," tvrdí Kekalainen, jenž Čerepanovova viděl několikrát v akci při zápasech ruské superligy. Podle něj na tom však hráč není ještě nejlépe fyzicky.

"V zápase Rusů proti Kanadě na juniorském MS bylo vidět, že by potřeboval ještě zesílit, aby obstál ve hře zámořského stylu proti větším soupeřům. Ale kdo ví? Třeba už za tři čtyři měsíce zesílí a bude připraven," myslí si. "Mám rád fyzickou hru, z toho nemám obavy. Pro NHL ale možná nejsem ještě zcela fyzicky vyspělý. Myslím, že ještě rok v Omsku by mi pomohl," přiznává sám hráč.

Otázkou je, kdy nadějné pravé křídlo do zámoří odejde a zda vůbec. Nyní je pod smlouvou v Omsku a Rusové nechtějí zažít další útěk jako v případě Jevgenije Malkina z Magnitogorsku. A navíc ruské kluby jsou schopny své hráče velmi dobře zaplatit, důkazem je nedávno uzavřený kontrakt Zinovjeva v Kazani na tři milióny dolarů ročně. Takže kromě touhy zkusit si NHL, by Čerepanovova do zámoří nic táhnout nemuselo.

Reklama

Související témata: