Hlavní obsah

Poslední alpskou etapu Tour vyhrál Vinokurov

GAP

Závěrečná alpská a celkově devátá etapa letošní Tour de France se stala kořistí kazašského cyklisty Alexandra Vinokurova. Lídr stáje Telekom dojel do cíle 184,5 kilometru dlouhé etapy, na níž jezdce čekaly čtyři horské prémie, s náskokem 36 sekund před Italem Paolem Bettinim a v celkovém pořadí se posunul na druhé místo.

Foto: ČTK

Kazašský cyklista Alexander Vinokurov v cíli 9. etapy Tour de France.

Článek

Žlutý trikot oblékne i na úterním startu čtyřnásobný vítěz Lance Armstrong, který dojel čtvrtý. Možná ale chybělo málo, aby pro něj letošní Tour skončila.

Američan totiž stíhal Vinokurova spolu s loni stříbrným Josebou Belokim. Španělovi ale krátce před cílem v dusném parnu takřka explodovala pneumatika, následoval ošklivý pád, jemuž se Armstrong jen těsně vyhnul díky manévru, při němž vyjel daleko do pole. "Lekl jsem se jako nikdy v životě," přiznal v cíli Armstrong.

Beloki skončil

Obhájce titulu se poté dokázal vrátit na silnici, kde se zachytil další skupiny pronásledovatelů. Její spurt vyhrál v cílové rovince Bettini před Španělem Ibanem Mayem. Armstrong má před Vikonurovem v průběžném pořadí náskok 21 sekund, třetí Mayo ztrácí více než minutu.

Belokiho, jenž byl považován za největšího Armstrongova konkurenta a před dnešní devátou etapou byl v průběžném pořadí druhý, musela sanitka odvézt do nemocnice. Po zrentgenování lékaři upřesnili diagnózu: zlomenina pravé stehenní kosti těsně u kyčle, zlomené pravé zápětí i loket.

Reklama