Hlavní obsah

Obránce Roman Hamrlík podepsal smlouvu v Montrealu

MONTREAL

Český hokejový obránce Roman Hamrlík bude působit v nejúspěšnějším klubu historie NHL Montreal Canadiens. Olympijský vítěz z Nagana podepsal v pondělí s klubem čtyřletou smlouvu, díky níž si vydělá celkově 22 miliónů dolarů. Jak potvrdil v rozhovoru se zámořskými novináři, v každém příštím ročníku si vydělá 5,5 miliónu dolarů, což je o dva milióny více než v uplynulé sezóně.

Článek

Třiatřicetiletý zlínský rodák se tak symbolicky vrací do města, kde před patnácti lety začala jeho zámořská kariéra. Právě v Montrealu si ho v roce 1992 v draftu vybrala Tampa Bay coby prvního v absolutním pořadí, což se do té doby žádnému Čechovi nepovedlo. "Dobře si na rok 1992 vzpomínám, město mi utkvělo v paměti. Moc se mi tu líbilo a je skvělý pocit, že se do Montrealu teď vrátím a budu tam hrát," uvedl Hamrlík v telefonickém rozhovoru ze Zlína.

Český obránce nejprve vyjednával o novém kontraktu s dosavadním zaměstnavatelem Calgary, kde odehrál uplynulé dvě sezóny. Vedení Flames mu ale nabízelo jen dvouletý kontrakt, zatímco sám hráč preferoval delší. Pro Montreal nakonec hovořil také fakt, že chtěl zůstat v Kanadě.

Ručinský mu poradil, ať si dá pozor na novináře

"Měl jsem pár nabídek z amerických týmů, ale řekl jsem svému agentovi, že chci zůstat v Kanadě. Je to jako hrát fotbal v Anglii," vysvětlil svou volbu Hamrlík, jenž se už stačil na nové působiště informovat u bývalé dlouholeté opory Canadiens Martina Ručinského. "Říkal mi, že není nic lepšího než hrát hokej v Montrealu. Jen si mám dávat pozor na novináře - jsou prý všude a je jich hodně," dodal Hamrlík se smíchem.

Zkušený obránce má za sebou vedle Tampy Bay a Calgary i působení v Edmontonu, New Yorku Islanders a naposledy Calgary. Chybí mu odehrát pouze jeden zápas k dosažení magické hranice 1000 utkání v NHL, což se zatím z českých hráčů povedlo jen Jaromíru Jágrovi, Robertu Holíkovi a Petru Svobodovi. Za čtrnáct sezón v prestižní soutěži nasbíral 505 bodů za 131 gólů a 374 nahrávek.

Očekává hodně prostoru na ledě

"Věřím, že do týmu dobře zapadnu a pomůžu mu," uvedl před angažmá v Montrealu Hamrlík, jenž bude mít i v novém působišti zřejmě na starosti také "výchovu" mladých obránců. Už v Calgary byl jeho častým kolegou v defenzivní dvojici talentovaný Dion Phaneuf, jenž je považován za velkou kanadskou naději. "Očekávám, že se dostanu v Montrealu hodně často na led," dodal Hamrlík.

Podle montrealského generálního manažera Boba Gaineyho bude zlínský odchovanec velmi platným hráčem. "Je to silný obránce se skvělou střelou a výbornou technikou. Přináší se do našeho klubu zkušenost a excelentní reputaci," uvedl Gainey v tiskovém prohlášení.

Vedle Hamrlíka získali Canadiens na trhu volných hráčů i středního útočníka Bryana Smolinského, jenž by měl nahradit Radka Bonka, odcházejícího do Nashvillu. Pětatřicetiletý Američan podepsal roční smlouvu za dva milióny dolarů.

Reklama

Související témata: