Hlavní obsah

Hašek: O peníze nešlo, chtěl jsem zůstat v Detroitu

DETROIT

Bez nejmenších potíží se Dominik Hašek dohodl na novém kontraktu s vedením klubu NHL Detroit Red Wings. Dvaačtyřicetiletý český brankář bude pobírat základní plat dva milióny dolarů a stejnou částku si může vydělat na výkonnostních bonusech. Hašek už v polovině června oznámil, že bude pokračovat v kariéře. Jednání o novém kontraktu pak trvalo několik týdnů.

Článek

"Samotné jednání ale nebylo příliš složité. Obě strany od začátku věděly, co chtějí, a v zásadě jsme souhlasili. Díky různým bonusům, které nejsou vždy obvyklé, jsme museli mít potvrzení od vedení NHL, že je vše v pořádku," vysvětlil Hašek ČTK důvod, proč k oficiální dohodě obou stran došlo až nyní.

"Dělal jsem si z generálního manažera legraci, že dva z mnoha bonusů jsou tam proto, abych mohl hráče pozvat na večeři po zápase, ve kterém neinkasuji gól. Samozřejmě je tak nemohl zamítnout," řekl.

Díky nové smlouvě si olympijský vítěz z Nagana oproti minulé sezóně výrazně polepší. Předchozí kontrakt Haškovi zajišťoval roční plat 750 tisíc dolarů, dalších 900 tisíc si pak vydělal díky úspěchům Detroitu v play-off. V něm jeho tým vypadl až s pozdějšími šampiony z Anaheimu.

Spokojená je i rodina

"O peníze nešlo. Chtěl jsem zůstat v Detroitu. Z dohody mám radost a jsem spokojený. Stejně to cítí i rodina," podotkl Hašek. Pardubického odchovance nyní čeká podle všeho už opravdu poslední sezóna v kariéře. Po zkušenostech z minulosti to ale jeden z nejlepších brankářů české historie oficiálně nevyhlašuje. "Velice pravděpodobně je to moje poslední smlouva," řekl Hašek.

Český gólman sice nepomohl Red Wings zopakovat společný triumf ve Stanley Cupu z roku 2002, ale stal se opět jednou z klíčových postav týmu. V příští sezóně se pokusí výbornou formu zopakovat. Tým se ale bude muset obejít například bez Roberta Langa, nebo Mathieu Schneidera, kteří klub opustili. "Ztratili jsme dva hráče a jednoho výborného podepsali," poukázal Hašek na fakt, že tým již angažoval beka Briana Rafalského. "Myslím, že ještě jednoho až dva hráče podepíšeme," soudil.

Chce znovu bojovat o Stanley Cup

Dvaačtyřicetiletý Hašek se v současnosti věnuje obchodním aktivitám a odpočinku. S přípravou na další sezónu ještě nezačal. "Zatím trénuji jen rekreačně. S opravdovou přípravou začnu až v srpnu," dodal Hašek, který stejný model použil i před rokem.

Hašek, který před pěti lety po vysněném zisku Stanleyova poháru ukončil kariéru, ale po roční pauze se do NHL vrátil, dal už dříve najevo, že si neprodlužuje angažmá v zámořské soutěži kvůli penězům. "Vrátil jsem se, abych znovu bojoval o Stanley Cup. Kvůli zraněním a výluce jsem tu šanci předchozí čtyři roky neměl," uvedl v průběhu play-off.

Reklama

Související témata: