Hlavní obsah

Jágr o Rangers: Manažer Sather udělal Ježíška uprostřed léta

Teplota vzduchu vysoko překročila třicítku, pláže u Máchova jezera obsypaly davy lidí a na beachvolejbalovém kurtu se do písku vrhal stokilový pořízek. Jaromír Jágr předvedl, že mnohem líp mu to ale jde na ledě. „Hokej, to je pro mě zábava, volejbal jen dřina,“ vykládal s černými brýlemi a zpoceným čelem.

Článek

Co vám tyhle exhibiční turnaje vlastně dávají?

Mám takové akce rád. Je to pro mě odreagování, uvidím kámoše. Ale sportovně nic moc, já nejsem moc velký fanoušek fotbalu nebo beachvolejbalu, obojí je strašná dřina. Narozdíl od hokeje, který beru jako zábavu.

Jako na ledě jste tedy zdaleka nezářil…

S tím mým zadkem se moc nejde odlepit od země. Podávám prstama, to je stejný, jako když dávám facku. Někdo taky říkal, že jsem skočil rybičku, jenže to jsem spíš upadl. Ale zase jak to sluníčko pálí do písku, tak se musím hejbat, i kdybych nechtěl.

Chce se vám vůbec v létě trénovat?

Příprava v horku je ideální na vůli. V létě jsem toho nikdy moc nenatrénoval. Už jsem zkrátka unavenější než dřív. Na druhou stranu je léto dobré, že aspoň tolik nepřibírám. I když nějaké to kilečko navíc mám. Ale to je normální.

Kolik toho teď natrénujete?

Chodím k ségře na bazén a posiluju ve vodě. Nezáleží na délce cvičení, ale na kvalitě (směje se). I v New Yorku jsem rád před zápasem chodil do bazénku, dělal strečink, pomáhalo mi to. Jinak ale vodu moc nemusím. Že bych se někam přijel vyvalit na týden na pláž, to by mě moc nebavilo.

Kdy půjdete na led?

Asi ve čtvrtek. Mám hokejovou školu ve Slaném, která v neděli začala. Bude to určitě příjemnější, než se v tom vedru motat venku. Trénink s těmi dětmi by mi sice moc nedal, ale možná bych je obehrál.

Plánujete ještě nějakou dovolenou, nebo už se budete jen připravovat na sezónu?

Jestli někam pojedu, tak maximálně na týden, ale momentálně nevím. Zvlášť v tomhle extrémním počasí.

Není to líto vaší přítelkyni Inně, že si vás moc neužije?

Inna je hlavně strašně hodná, respektuje moji práci a za to jí děkuju. Po sezóně jsme byli v chvíli v Americe, ale ještě máme měsíc a půl čas, tak třeba něco vymyslíme.

Sledujete, jak se zaplňuje soupiska Rangers? Na Averyho a Marcela Hossu už klubovému vedení moc peněz nezbylo.

Jsme tým a každá část je důležitá.. Je to stejné jako v těle, kde je důležitý každý orgán. Když jeden vypadne, tak je z toho problém.

Nezdá se vám, že Rangers trochu rozhazovali? Deset miliónů Gomezovi, sedm Drurymu.

Strop je 50 miliónů, ještě je tam trochu mezera. Je ale pravda, že generální manažer Glen Sather udělal Ježíška uprostřed léta.

Překvapilo vás, jak se ten finanční kolotoč zase rozjel?

Nové smlouvy podepisovali hráči, co nejsou hvězdami, ale dostali ohromné peníze. Nemusíš být až tak dobrý, ale musíš mít štěstí. Spousta průměrných hráčů bere 4 milióny dolarů, to po výluce nikdo nečekal. Pokud klub podepíše někoho na dlouhou dobu, tak to může odnést mužstvo. Musíte si být jistí, že to vyjde, protože jinak odrovnáte tým na tři, čtyři roky. Rangers museli podepsat centra, čili svoje nabídky trošku vyšperkovali, jinak by hrozilo, že nebudou mít nikoho. Doufali v jednoho a nakonec budou v týmu Gomez i Drury.

Znáte se s nimi?

Znám je jen jako protihráče. Volat jim nebudu, nechám to na kemp.

S 8,36 miliónu dolarů už nebudete nejlépe placeným hráčem NHL. Co na to říkáte?

Mně to nevadí. Aspoň mi to při každé příležitosti nebudou plácat o hlavu.

Takže myslíte, že na vás nebude takový tlak?

Dokud budu hrát hokej, tak budu pod tlakem, motivuje mě k lepším výkonům. Každé lidské tělo má nějakou rezervu. Aspoň mám motivaci.

Podle jmen máte hodně dobrý tým. Souhlasíte, že budete patřit k favoritům na zisk Stanley cupu?

Já se za svou kariéru naučil, že jména to nevyhrají. Důležitá je hierarchie, aby byla dobrá parta. Pokud je špatná, pak se dá těžko někam dostat. Pokud ti hráči podepíšou takové super smlouvy, je na ně tlak. Zároveň si ho oni dělají sami na sebe, protože nechtějí byt kritizovaní v novinách, že si ty prachy nezaslouží. To byl průšvih Rangers před šesti lety. Spousta hvězd, které nedělaly body.

Nelitujete ale přece jen odchodu Michaela Nylandera, s nímž vám v závěru sezóny dokonale fungovala chemie?

S některými věcmi se člověk musí vyrovnat rychle. Nikdo není nenahraditelný. Na to abych tady brečel, že nemám centra, na to nemám čas a ublížil bych hlavně sám sobě. Je to sport, ale hlavně je to byznys. Z dlouhodobého hlediska to bylo správné, protože ti noví hráči jsou o šest, sedm let mladší než Nylander. Na nich bude založená hra budoucích Rangers .

Co jste říkal na fakt, že Nylander vlastně nejdřív podepsal smlouvu Edmontonu a pak šel do Washingtonu?

(Směje se) Asi se chtěl stát nejlépe placeným hráčem, tak podepsal dvě smlouvy. Ale byl by to problém všechno stihnout. Třeba chtěl vyhrát kanadské bodování. Možná by mu to prošlo, kdyby to dokázal skloubit. Hodně by se ale nalítal. Těch jeho pět dětí by ho moc nevidělo, leda že by dělaly letušky.

Nemůže mu takové jednání poškodit pověst?

Já myslím, že mu je to celkem jedno. Určitě podepsal poslední smlouvu v NHL.

Reklama