Hlavní obsah

Českého obránce Hamrlíka čeká tisící zápas v NHL

Speciální vstup do nové sezóny čeká českého hokejového obránce Romana Hamrlíka, letní posilu Montrealu. Třiatřicetiletá jednička draftu z roku 1992 totiž nejen že otevře další kapitolu své kariéry v NHL v dresu slavného kanadského klubu, ale ve středečním utkání na ledě Caroliny nastoupí k jubilejnímu tisícímu zápasu v prestižní soutěži.

Článek

"Hodně se těším. Bude to pro mě opravdu speciální den. Jde o můj první zápas za Habs a hned celkově tisící," řekl Hamrlík zámořským novinářům. Talentovaného beka ze Zlína si vybrala jako jedničku draftu Tampa Bay a Hamrlík v NHL debutoval 7. října 1992 proti Chicagu.

V dresu Lightning strávil olympijský vítěz z Nagana z roku 1998 necelých šest sezon. Právě těsně před triumfem v Japonsku, přesně předposlední den roku 1997 přestoupil do Edmontonu. Odtud byl v červnu 2000 vyměněn do New Yorku Islanders, kde hrál do výluky v NHL do roku 2004. Poslední dvě sezony strávil v Calgary.

Letos v červenci podepsal Hamrlík čtyřletou smlouvu s Montrealem, která mu zaručuje celkový příjem 22 miliónů dolarů. K Montrealu má Hamrlík hluboký vztah. "Byl jsem tu draftován, odehrál jsem tady hodně zápasů a vždycky to pro mě bylo zvláštní místo," řekl montrealským médiím krátce poté, co se s Canadiens dohodl na smlouvě. "Jsem pyšný, že budu hrát tisící zápas a budu přitom mít na hrudi dres Montrealu Canadiens. Je to pro mě opravdu velký okamžik," uvedl bezprostředně před dnešním utkáním.

Hamrlík v dosavadních 999 duelech nasbíral 505 bodů za 131 branek a 374 asistencí. V 55 utkáních v play off přidal jednu branku a 20 přihrávek. Stane se teprve čtvrtým českým hokejistou, který pokoří hranici tisíce utkání v NHL po Jaromíru Jágrovi (1191 zápasů), Robertu Holíkovi (1170) a Petru Svobodovi (1028).

Celkově se stane 219. hráčem historie, který bude mít na kontě 1000 odehraných utkání v základní části NHL. V dresu Montrealu tohoto milníku dosud dosáhla sedmička legend - Jean Beliveau, Henri Richard, Claude Provost, Frank Mahovlich, Larry Robinson, Bob Gainey a Stephane Quintal. Hamrlíka by měli brzy následovat dva jeho noví spoluhráči - Bryan Smolinski (992 utkání) a Alexej Kovaljov (991).

Reklama

Související témata: