Hlavní obsah

V NHL otestují brusle s vyhřívanými noži

TORONTO

Do hokeje možná brzy proniknou brusle s vyhřívanými noži. V NHL je bude testovat desítka hráčů, a pokud se osvědčí, měla by se novinka, díky které by měli být hráči rychlejší, začít běžně používat.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Wayna Gretzkého nové brusle nadchly a okamžitě zakoupil ve společnosti podíl - ilustrační foto

Článek

"Mezi hráči NHL je o brusle společnosti Therma Blade velký zájem. Abychom zjistili, jestli vyhřívané nože odpovídají pravidlům o bezpečnosti a spolehlivosti, dovolíme je několika hráčům vyzkoušet," řekl agentuře AP manažer hokejových operací NHL Kris King.

Vedení soutěže a zástupci hráčské asociace NHLPA nejprve od společnosti obdrží seznam hokejistů, kteří souhlasí s testováním, a z něj vyberou hráče, kteří novinku vyzkouší.

Brusle by měly snižovat tření a odpor, nadchly Gretzkého

Brusle s vyhřívaným nožem, který má mít stálou teplotu pět stupňů Celsia, a bude tak snižovat tření a odpor při bruslení, nadchly legendárního útočníka Wayna Gretzkého natolik, že ve společnosti okamžitě zakoupil podíl. "Škoda, že už nehraju," prohlásil kouč Phoenixu Coyotes.

Nůž brusle má být napájen baterií, která vydrží zhruba dva zápasy. Před utkáním ji hokejista aktivuje stisknutím dvou senzorů na patě a nůž se zahřeje. Při střídání se pak baterie sama vypne a při návratu na led opět spustí.

Reklama