Hlavní obsah

Žižkov zůstal u skromných plánů

PRAHA

Jako skromný klub bez ohromujících ambic se na počátku nejvyšší domácí fotbalové soutěže opět prezentuje Žižkov, spokojený s tím, že nadále svá utkání může hrát ve své průběžně rekonstruované aréně v centru hlavního města. Bude ale i v sezóně, v níž oslaví 100 let existence, dravcem úspěšně loupícím pohárová umístění movitějším klubům?

Foto: ČTK/Stanislav Peška

Žižkovští fotbalisté oslaví v letošní sezóně 100. výročí založení klubu.

Článek

"Chceme hrát v horní polovině tabulky, do jara vydržet v domácím poháru a v evropské soutěži se dostat k atraktivnímu soupeři," plánuje opatrně žižkovský ředitel Ivan Horník.

Chybí osvětlení

Žádné převratné změny v kádru se nekonaly. "Pokračujeme v umírněné transferové politice," potvrzuje, že klub dál více či méně staví na hráčích odložených odjinud. Nově se v celku objevili mladíci zářící v dorosteneckých soutěžích: Mikolanda (Motorlet - naposledy hostoval ve Slavii), Hottek (Slavia) a Görner (Plzeň).

"Nenazýval bych je zatím posilami. Jsou perspektivní, ale jestli se zapracují, ukáže čas. Mají však předpoklady, aby se stali platnými hráči," hodnotí trenér Vítězslav Lavička.

Žižkovský stadión v závěru týdne po částečně rekonstrukci projde kolaudací. Ke splnění podmínek svazu chybí osvětlení. "Památkáři nesouhlasí se stavbou sloupů, můžeme instalovat jen rampy, ale to chceme až po obnově hlavní tribuny," vysvětluje prezident klubu Luděk Vinš.

Dvacetimiliónovou investici do stadiónu v letošním roce obstarává převážně městská část Praha 3. Garantuje i další postup oprav. "Měly by skončit v roce 2004," podotýká Vinš. Vedení svazu přijalo záruky městské části a umožnilo klubu hrát utkání doma.

Na vlastní chod mužstva má klub podle Vinše rozpočet ve výši 70 miliónů korun. Šetření je nejen podle něj nezbytné. Sešlo proto ze soustředění v Rakousku. "Navíc bychom tam neměli jisté soupeře," říká Lavička.

Na soustředění v Nymburku Žižkov prohrál 0:2 se Zimbru Kišiněv. To měl být soupeř podobný Ženisu Astana, s nímž se střetne v srpnovém předkole Poháru UEFA. "Snad to pro nás bude varování," doufá Lavička.

Dilema s cestou

O Ženisu Žižkovští těžko shánějí informace. "Snažíme se pomocí internetu a máme slíbenou videokazetu," doplňuje kouč. Předpokládá, že soupeře dostatečně okoukne na živo, protože přicestuje deset dnů před duelem a bude trénovat v Karlíně.

"Přerušili si ligu a udělají vše pro úspěch. U nás se pořád mluví o tom, jak chceme navyšovat koeficient, ale při změně termínů musíme bojovat o každou hodinu," kroutí hlavou Horník, leč láká ho opět možnost startu proti atraktivnímu týmu v dalších kolech. Před rokem Žižkov přešel přes Glasgow Rangers a ztroskotal na Betisu Sevilla.

Teď Žižkovští zvažují, zda do Kazachstánu poletí linkou či speciálem. "Druhá alternativa by stála dva milióny, první polovinu, ale je o dva dny delší, linky nenavazují," řeší Vinš dilema.

Sté výročí vzniku Viktoria zřejmě oslaví v době zářijové reprezentační přestávky. "Vše vyvrcholí zápasem se zajímavým zahraničním soupeřem, který je v jednání," dodává Vinš.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články