Hlavní obsah

Tomáš Kaberle plní sny malým indiánům

TORONTO

Snem kluků z indiánské vesnice White Dog na severu kanadské provincie Ontario vždy bylo dostat se na opravdový zápas NHL. Naplnit jejich touhu se podaří díky charitativní akci, na níž se podílí opora týmu Toronto Maple Leafs, český hokejový obránce Tomáš Kaberle.

Článek

"Určitě to pro ně bude velký den, protože některé děti se na zápas nedostanou za celý svůj život. A zvlášť oni. Ti kluci hrají hokej doma ve své vesnici, jsou to velcí fanouškové NHL," řekl Kaberle.

Malí indiánští hokejisté budou sledovat 29. prosince utkání domácího Toronta s newyorskými Rangers, kde spolu s kapitánem Jaromírem Jágrem hrají další čtyři Češi. Sbírka na cestu chlapců z White Dog se konala před měsícem při charitativním večeru s názvem Pražská noc pod záštitou českého generálního konzula v Torontu Richarda Krpače.

"Smyslem bylo, abychom vybrali na lístky na zápas a na letadlo," řekl Kaberle. "A taky aby ti kluci měli šanci se setkat se mnou a s Jardou Jágrem a abychom jim třeba ukázali i zázemí haly," doplnil.

Torontští hokejisté mají s charitou velké zkušenosti. Podle Kaberleho se jí hráči věnují často. Nejznámější je pomoc pacientům dětské nemocnice SickKids Hospital v Torontu. "Každý rok se tam jdeme na děti podívat a vybíráme na ně hodně peněz. Je hezké, když se takhle může pomoci dětem, které to potřebují," říká devětadvacetiletý rodák z Rakovníka a hokejový odchovanec nedalekého Kladna. "Hokejisti nejsou jen od toho, aby hráli 60 minut na ledě, ale důležité je také, jak se chovají mimo led," soudí.

 Každá charita je dobrá

"Každá charita je dobrá," souhlasí s ním další český hokejista v Maple Leafs Pavel Kubina. "I když je přes sezónu málo času, dělají kluci z týmu pořád něco," řekl.

Kubina se věnuje charitě hlavně doma v České republice. "Protože tam jsem vyrůstal a tam mám pocit, že nejvíc musím vrátit," vysvětlil. Loni se mu například podařilo dát dohromady peníze na 44 kompletních výstrojí pro žákovské hokejisty Vítkovic a Frýdku-Místku. Pomohly k tomu i prázdninové fotbalové exhibice jeho Kubina Teamu. "Patří to k tomu, vybereme nějaké peníze, sejdeme se s kluky z NHL a něco se nám povede udělat. Každá koruna nebo výstroj je dobrá," dodává.

Charitě se věnují i další čeští hokejisté. Patrik Eliáš z New Jersey jako vyslanec dobré vůle Dětského fondu OSN UNICEF se například zasazuje o očkování chudých dětí v nejrůznějších částech světa proti nakažlivým nemocem. Jedním z důvodů, proč se takto rozhodl, byla jeho osobní zkušenost se žloutenkou, kvůli níž musel málem ukončit vrcholovou kariéru.

Pražská noc, při níž se vybíralo na výlet malých hokejistů z White Dog na zápas NHL, byla podle generálního konzulátu v Torontu jednou z největších letošních českých akcí v Severní Americe. Charitu přišli 7. listopadu podpořit mimo jiné podnikatel Tomáš Baťa, spisovatelé Josef Škvorecký a Zdena Salivarová či dvorní překladatel díla Václava Havla a bývalý člen The Plastic People of the Universe Paul Wilson.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články