Hlavní obsah

Špaček byl u prohry Buffala v historickém zápase NHL

BUFFALO/PRAHA

Hokejisté Pittsburghu vyhráli gólem Sidney Crosbyho v samostatných nájezdech úterní utkání NHL v Buffalu 2:1. Zápas na venkovním stadiónu Ralpha Wilsona sledovalo 71 217 diváků, což je nový rekord NHL. Winter Classic byl pro husté sněžení několikrát přerušený, rolby i mimo obvyklé přestávky musely upravovat hrací plochu. U prohry domácích byli i čeští hokejisté Aleš Kotalík a Jaroslav Špaček.

Článek

Zkušený český obránce vedl domácí hokejisty poprvé v roli kapitána. Špaček bude mít vůdcovské céčko na prsou během ledna, kapitánství si hráči Buffala po měsíci předávají.

Lepší start ale měli Tučňáci, hned první útok přinesl gól Colbyho Armstronga. Asistenci si připsal kapitán hostí Sidney Crosby. Oba týmy nastoupily v historických dresech, zvláště světle modré trikoty Penguins diváci často nevídají.

Buffalo ve druhé třetině přidalo a Pittsburgh se jen těžko dostával před brankáře Millera. Ten už si pod otevřeným nebem v Michiganu před lety zahrál jako mladík na univerzitě, spoluhráčem mu tehdy byl hostující Adam Hall. Penguins ve druhé třetině nevystřelili ani jednou na branku soupeře, roli sehrál i těžký led. Vyrovnání zařídil ve 22. minutě přesnou střelou obránce Brian Campbell.

Conklin si venkovní zápas vyzkoušel před čtyřmi lety

NHL se už v podobných podmínkách hrála, v listopadu 2003 vyhrál Montreal před 57 tisíci fanoušků v Edmontonu. Tehdy v dresu Olejářů za mrazu -19 stupňů na stadiónu Commonwealthu nastoupili gólman Ty Conklin a útočník Georges Laraque.

V závěru byli blízko k vítězství hosté, střela Crosbyho skončila těsně vedle Millerovy branky a rozhodnout se muselo v prodloužení. To zahájilo Buffalo neúspěšnou přesilovkou po faulu Armstronga na Gaustada v posledních vteřinách základní hrací doby, rozhodnout se muselo v samostatných nájezdech.

Nejprve Aleš Kotalík prudkou střelou nad lapačku poslal domácí do vedení, poté Conklin vychytal Erika Christensena. Poprvé v historii soutěže se oba gólmani během nájezdů vystřídali v jedné brance. Napodobit českého spoluhráče se nepodařilo Connolymu, mladý bek Letang ovšem proměnil i čtvrtý nájezd v sezóně a vyrovnal. Afinogenova vleže akrobaticky vychytal Conklin a rozhodla hvězda Penguins Sidney Crosby. V úterý se hrají další tři zápasy NHL.

Ottawa znovu nestačila na Washington 

Čtveřice českých hokejistů o sobě dala vědět v duelu Toronta s Tampou Bay. Obránce Maple Leafs Pavel Kubina dvakrát asistoval, stejně jako forvard Lightning Václav Prospal. Útočník Jan Hlaváč si v dresu Tampy připsal jednu asistenci, obránce Toronta Tomáš Kaberle také a navíc si úspěšně vedl při samostatných nájezdech, které nakonec musely vyrovnaný duel rozhodnout. Toronto přišlo o výhru v normální hrací době 41 sekund před koncem třetí třetiny, nakonec si připsalo vůbec první vítězství po samostatných nájezdech v letošní sezóně.

Hokejisté Washingtonu odstartovali nový rok vítězstvím nad Ottawou. Capitals sice na svém ledě prohrávali už po pěti minutách o dvě branky, pak ale nastříleli během deseti minut čtyři góly a vítězný kurs už neopustili. Senátoři tak podlehli Washingtonu podruhé ve čtyřech dnech.

Jedenáct gólů viděli diváci v Los Angeles, kam v úterý zavítalo Chicago. Mužem zápasu, který domácí vyhráli 9:2, byl slovenský útočník Ladislav Nagy, jenž si připsal druhý hattrick v kariéře v NHL a navrch přidal dvě asistence. Kings tak po osmi porážkách za sebou dál kráčí po vítězné stezce: triumf nad Chicagem byl třetí v řadě.

Buffalo - Pittsburgh 1:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0)
Branky: 1. Armstrong - 22. Campbell, rozhodující nájezd Crosby. Zásahy brankářů: Miller 25/24 - Conklin 37/36. Diváci: 71 217.
Washington - Ottawa 6:3 (4:2, 1:0, 1:1)
Branky: 8. a 21. M. Green, 6. Viktor Kozlov, 7. Nylander, 16. Laich, 59. Gordon - 2. Neil, 5. McAmmond, 42. Meszároš. Zásahy brankářů: Kölzig 34/31 - Gerber 8/5, Emery 17/15. Diváci: 14 547.
Toronto - Tampa Bay 4:3 po sam. nájezdech (0:1, 3:1, 0:1 - 0:0)
Branky: 30. a rozhodující nájezd Sundin, 24. J. Blake (Kubina, T. Kaberle), 38. Gill (Kubina) - 14. Karlsson (Hlaváč), 31. St. Louis (Prospal), 60. Ranger (Prospal). Zásahy brankářů: Clemmensen 33/30 - Ramo 29/26. Diváci: 19 347.
Los Angeles - Chicago 9:2 (4:2, 2:0, 3:0)
Branky: 12., 16. a 41. Nagy, 21. a 36. Frolov, 5. Preissing, 14. O´Sullivan, 46. D. Brown, 48. Višňovský - 3. Lapointe, 12. Sharp. Zásahy brankářů: LaBarbera 34/32 - Chabibulin 9/5, Lalime 17/12. Diváci: 16 916.

Reklama

Související témata: