Hlavní obsah

Vokoun by nominaci na Utkání hvězd vyměnil za jistotu play-off

SUNRISE

Český hokejový brankář Tomáš Vokoun z Floridy si po čtyřech letech zopakuje účast na Utkání hvězd NHL a druhé nominace v kariéře si hodně cení. Více než na osobních poctách však záleží jednatřicetiletému mistru světa z Vídně 2005 na týmovém úspěchu Panthers. V rozhovoru pro zámořská média uvedl, že by účast v prestižní exhibici v Atlantě vyměnil za jistotu účasti play-off pro Floridu.

Článek

"Je to ocenění. Samozřejmě člověk hraje hokej i proto, aby se mu dostalo uznání a satisfakce. Přestože se jedná o kolektivní sport, je hezké být uznávaný na své pozici," řekl deníku South Florida Sun-Sentinel Vokoun. Při působení v Nashvillu se v roce 2004 dočkal v St. Paul premiérového startu v All Star Game a hájil barvy Západu při porážce s Východem 4:6.

Nyní se na druhé straně představí společně s Martinem Brodeurem z New Jersey a Rickem DiPietrem z New Yorku Islanders. Vokoun se na tuto společnost těší a vůbec ho nenapadlo, že by se omluvil jako třeba v Západní konferenci Roberto Luongo, který se chce věnovat těhotné manželce.

Vokoun: Člověka nominace vždycky potěší

"Když je hokejista vybrán, měl by se zápasu zúčastnit, pokud mu v tom tedy nebrání rodinné důvody nebo zranění. Lidé si platí za to, aby viděli hráče, kteří jsou nominovaní," připojil Vokoun pro Miami Herald. "Vždycky člověka potěší, když se objeví mezi tolika skvělými hráči NHL. Před prvním startem v All Star Game jsem byl hodně vzrušený. I teď je to vzrušující," doplnil Vokoun.

All Star Game je sice příjemným zpestřením sezóny, ale Vokoun ví, že o úspěchu se rozhoduje jinde. Raději by místo zařazení do exkluzivní společnosti sbíral více výher s Floridou. "Vyměnil bych nominaci za zajištěný post v play-off," prohlásil Vokoun.

K tomu se ale musí Panthers dostat na vítěznou vlnu, zatím ve Východním konferenci na dvanáctém místě ztrácejí na postupovou pozici čtyři body. "Víme, že potřebujeme více vyhrávat, ale z nějakého důvodu se nám to nedaří pravidelně. Máme dobrý tým, ale nejsme schopni využít náš potenciál," prohlásil nejlépe placený hráč Floridy.

Kouč Floridy považuje Vokounovu nominaci za zaslouženou

Kouč a generální manažer Jacques Martin považuje Vokounovo zařazení mezi hvězdy za zcela zasloužené. "Byl to v první polovině sezóny náš nejlepší hráč. Díky němu máme šanci vyhrát každý zápas, navíc je to velice dobrý a charakterní člověk, který je opravdu oddaný klubu a dodává nám každý zápas víru," prohlásil Martin. "Mohu říct, že jediný gólman, u něhož bych viděl takové vůdčí schopnosti, byl Patrick Roy."

Po odchodu Roberta Luonga do Vancouveru působili v dresu Floridy v uplynulém ročníku Ed Belfour, Alex Auld a Craig Anderson, ale v klubu nebyli v obsazením tohoto postu spokojení. A Vokoun dokazuje, že Panthers neudělali chybu, když za něj obětovali v létě tři své nejvyšší výběry na draftu a až do roku 2011 mu budou vyplácet v průměru 5,7 miliónů dolarů ročně. "Já věřím tomu, že tým se musí stavět odzadu. Získat Tomáše, to byl velice dobrý krok pro naší organizaci," řekl Martin. "Přestože jsme za něj museli hodně zaplatit, měli jsme štěstí, že jsme ho získali a máme pozici brankáře vyřešenou," doplnil.

Reklama