Hlavní obsah

Evropské velmoci si s NHL vysvětlily své názory, k posunu ale nedošlo

PRAHA

Vrcholní představitelé evropských hokejových velmocí ve středu absolvovali v New Yorku více než pětihodinové jednání se zástupci NHL o smlouvě mezi mezinárodní federací IIHF a zámořskou soutěží, která upravuje podmínky odchodu evropských hráčů za Atlantik. K žádnému výraznému posunu v situaci však nedošlo.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý

Článek

"Obě strany měly čas vysvětlit si svoje pozice. Žádný výrazný posun v jednání ale nenastal," řekl první místopředseda hokejového svazu Zbyněk Kusý, který Česko na setkání společně s generálním manažerem Sparty Petrem Břízou zastupoval. Do New Yorku přicestoval i Sergej Aruťuňan, zástupce ruského hokeje, který smlouvu mezi NHL a IIHF v minulosti jasně odmítl. "Dohodli jsme se na tom v Pardubicích při juniorském mistrovství světa. Stejně jako na tom, že evropské svazy budou zastupovat přední členové federací," uvedl Kusý.

O smlouvě mezi IIHF a NHL, která byla ratifikována loni v květnu, se začalo opět jednat poté, co na konci roku obě strany využily možnost uplatnit opci a prakticky ji tak zrušit. Evropským členům vadila hlavně skutečnost, že do zámoří putuje stále mnoho hráčů, kteří pak končí v nižších soutěžích, což v důsledku ubližuje národním ligám. Z 59 Evropanů, kteří podepsali před sezonou smlouvy v NHL, se jich do prestižní soutěže prosadilo jen šest. Sedm dalších se vrátilo do Evropy a zbylých 46 putovalo na farmu.

K ruskému nesouhlasu se asi přidá i Švédsko

V New Yorku se na český návrh jednalo o podmínce, aby se hráči, kteří se v zámoří neprosadí do NHL, museli vrátit zpět do svých klubů v Evropě v případě, že zde budou mít platnou smlouvu. "NHL, která dlouhodobě smlouvy v Evropě nerespektuje, ale chce, aby se to týkalo jen hráčů do dvaadvaceti nebo do čtyřiadvaceti let. My chceme, aby to platilo pro všechny," řekl Kusý. Vzhledem k tomu, že zámoří stále není oproti minulosti vstřícnější, je podle Kusého vysoce pravděpodobné, že Rusko se ani tentokrát k dohodě mezi IIHF a NHL nepřidá a zřejmě tak nově neučiní ani Švédsko.

Představitelé evropských svazů by se v příštích týdnech měli opět sejít a rozhodnout o dalším postupu. "Osobně si myslím, že NHL je připravena podepsat na krátkou dobu prakticky stejnou smlouvu, jaká platila. Myslím si ale, že přišel čas říci, že necháme fungovat trh," dodal Kusý. V případě, že by nebyla podepsána nová smlouva, vyjednávaly by si podmínky odchodu jednotlivých hráčů do zámoří samy evropské kluby.

Reklama