Hlavní obsah

Rangers vzdali poctu bývalému obránci Leetchovi

NEW YORK

Hokejový obránce Brian Leetch, jeden z nejlepších beků NHL a bývalý hráč New York Rangers, jimž pomohl v roce 1994 k zisku Stanley Cupu, bude mít navždy památku v newyorské Madison Square Garden. Jeho dres s číslem "2" byl ve čtvrtek večer před soubojem s Atlantou pověšen na strop manhattanské arény.

Článek

„Cítil jsem jak se budova chvěje,“ pochvaloval si atmosféru při ceremoniálu rodák z Corpus Christi v Texasu, který skončil s kariérou v květnu minulého roku. Leetchův dres byl pověšen mezi další dvě legendy klubu - Marka Messiera a Mike Richtera. „Bude mi stačit, pokud se mě za pár let někdo zeptá: 'Nehrál ty si za Rangers?',“ komentoval poctu skromně bývalý hokejista, jenž hájil barvy manhattanského klubu od roku 1988 do roku 2004. Poté byl vyměněn do Toronta a v sezóně 2005-06 se stěhoval do Bostonu, kde ukončil hráčskou kariéru.

„Tady jsme sdíleli stejnou touhu, odhodlání a sen vyhrát Stanley Cup,“ řekl Messier při ceremoniálu na adresu svého blízkého přítele a spoluhráče z dob, kdy oblékal modrobílý dres. „Společně jsme zvládli těžké chvíle,“ dodal bývalý forvard Edmontonu, New York Rangers a Vancouveru.

Podle Richtera jeden z nejlepších obránců NHL

Kvality svého bývalého spoluhráče ocenil také někdejší gólman Rangers Mike Richter. „Za to, co přinesl celé organizaci, městu a hokeji si to Brian (Leetch) zaslouží,“ uznal jednačtyřicetiletý Richter, celým jménem Michael Thomas. „Byl jedním z nejlepších hráčů, kteří se postavili na brusle a hráli v obraně,“ vysekl Leetchovi poklonu rodák z Pensylvanie.

Leetch drží druhé místo v počtu odehraných duelů za Rangers, celkem se v dresu Jezdců postavil ke 1129 zápasům. V klubových statistikách vede v počtu asistencí (774) a s 981 body je první v  kanadském bodování. V historii NHL je s 240 brankami a 981 body lídrem mezi obránci.

Reklama