Hlavní obsah

Hašek slavil 43. narozeniny, podle spoluhráčů do starého železa nepatří

DETROIT

Český gólman Dominik Hašek oslavil v úterý 43. narozeniny, ale v týmu Detroitu pardubického rodáka věkově předčí ještě zadák Chris Chelios. Tomu je o tři roky více a přesto v NHL nehraje druhé housle. „Chris je mou inspirací,“ prozradil Hašek na adresu zadáka Red Wings, s kterým se zná už od svých začátků v NHL.

Foto: REUTERS/Patrick Price

Brankář Dominik Hašek se spoluhráči z Detroitu

Článek

„To nejlepší co vidím na Chelim (Chris Chelios) a Domovi (Dominik Hašek) je jejich obrovská soutěživost,“ řekl Chris Osgood,  kolega českého gólmana v brance Detroitu. „Oba nenávidí, pokud se jim nedaří a to je jedinečná vlastnost. Nelze to naučit, musíte to mít v sobě, a to oni rozhodně mají,“ dodal pro list Detroit Free Press.

Hašek se s Cheliosem setkal již v roce 1990 v týmu Chicaga. Tehdy pardubický rodák začínal v NHL svou kariéru zatímco americký zadák svou sedmou sezónu v zámořské soutěži. „Viděl jsem Doma hrát na Olympiádě, na Světovém poháru a mohu upřímně říci, že jsem nikdy neviděl lepšího gólmana,“ pochválil Chelios svého spoluhráče. „Stále si myslím, že má šestý smysl jako žádný jiný brankář, kterého jsem kdy viděl. Je schopen odhadnout, kam bude útočník střílet,“ dodal na adresu českého gólmana.

„Je pro mě inspirací,“ přiznal Hašek obdiv ke svému o tři roky staršímu spoluhráči. „Nezáleží na tom, pokud je vám dvacet, ale když je vám čtyřicet, pak už ty tři roky hrají velkou roli,“ dodal bývalý brankář Chicaga a Buffala.

Na rozcvičku musí dříve

„Dříve jsem chodil na rozcvičku půl hodinu nebo dvacet minut předem, nyní musím být na ledě hodinu nebo hodinu a čtvrt předem, abych se pořádně rozcvičil,“ prozradil Hašek. „To jsem do čtyřiceti nemusel,“ dodal.

A ani další věci si již nemůže Hašek dovolit. „Dával jsem si tolik kuřecích křidélek, pizzy a hamburgerů, co se jich do mně jen vešlo. Teď už se musím ovládat. To ale neznamená, že si nedám pizzu nebo dvě až tři piva k obědu,“ přiznal brankář se čtvrtým nejlepším brankovým průměrem v letošní sezóně NHL. „Snažím se nejíst pozdě večer. To je hlavní věc, kterou jsem musel změnit, abych si udržel postavu,“ prozradil svůj recept.

„Vidím ho, jak baští pizzu každý zápas,“ komentoval Chelios s úsměvem Haškovu „přednášku“. „Ten ale nepřibere ani kdyby chtěl,“ dodal rodák ze státu Illinois, jenž v zámořské soutěži slouží již 22. sezónu.

Obdiv si vysloužil od Prongera z Anaheimu

Formu českého brankáře ocenil rovněž třiatřicetiletý bek Anaheimu Chris Pronger. „Kdybychom tak mohli mít všichni tolik energie, co má on ve svém věku,“ netajil svůj obdiv. „Je stále velmi, velmi užitečný hráč, který má v Detroitu důležitou roli,“ uvedl obránce Ducks.

„Jednou šel Dom po utkání na dopingovou kontrolu a my si z něj dělali legraci, že on určitě nemusí a doporučili mu, aby si sundal tričko, protože jeho postava nevypadá na to, že by bral nějaké steroidy,“ vzpomněl si na historku s úsměvem na rtech spoluhráč českého brankáře Slovák Tomáš Kopecký.

Reklama

Související témata: