Hlavní obsah

Ovečkin prolomil hranici 50 gólů ve stylu Gretzkého - hattrickem

PRAHA/WASHINGTON

O co déle čekal Alexander Ovečkin na prolomení gólového půstu, o to víc si návrat mezi úspěšné střelce užil. Ruská hvězda Washingtonu přispěla k pondělnímu drtivému vítězství Capitals 10:2 nad Bostonem třemi góly a dvěma asistencemi. Díky tomu se dvaadvacetiletý forvard opět vyšvihl do čela kanadského bodování NHL a navíc jako první z hráčů v nejsledovanější hokejové lize světa pokořil v letošní sezóně hranici padesáti gólů.

Článek

Ovečkin se přitom v posledních zápasech střelecky trápil, v osmi utkáních dal jen jediný gól, když v sobotu mírnil porážku s Torontem. V předešlých sedmi duelech pak na listině střelců chyběl úplně. Zato v pondělí byl opět ve svém živlu, hattrick si připsal už v první třetině, kterou Capitals vyhráli 6:0. V poslední části navíc figuroval jako střelec další branky, ale v oficiálním zápise mu nakonec byla přiznána asistence a ze vstřeleného gólu se radoval Brooks Laich.

„Nedal jsem gól v tolika zápasech, dnes mi tam ale spadlo úplně všechno,“ smál se po utkání Ovečkin. Padesátigólovou hranici za sezónu pokořil během své tříleté kariéry v NHL podruhé a teprve jako druhý hokejista v historii se přehoupl přes vysněnou hranici díky hattricku. Naposledy se podobný kousek povedl legendárnímu Waynu Gretzkému v 80. letech, a to hned třikrát. V sezónách 1983/84 a 1984/85 Great One poskočil do druhé padesátky díky hattricku, v ročníku 1981/82 dokonce nasázel v inkriminovaném duelu pět branek.

Ovečkin se však momentálně spíš než o historii zajímá o budoucnost, Washington totiž musí tvrdě bojovat o postup do play-off. „Z tohoto úhlu pohledu proto dnešní zápas vůbec nic neznamená. Musíme pokračovat ve stejné práci, jakou jsme předvedli dnes proti Bostonu, i v dalších utkáních,“ podotkl ruský supertalent.

Bouřlivá nálada v kabině Washingtonu po zápase ve Verizon Centru ostře kontrastovala s atmosférou v šatně hostujících Bruins. "Je těžké se s tím srovnat. Doslova nás ztrapnili," prohlásil se sklopeným zrakem gólman Bostonu Tim Thomas, který za svá záda pustil celkem sedm gólů a během utkání se dokonce dvakrát otočil v brance s náhradníkem Alexem Auldem.

Reklama

Související témata: