Hlavní obsah

Pittsburgh si pochvaluje, že je oproti loňsku vyzrálejším týmem

PRAHA

Hokejisté Pitssburgu vstoupili repríze loňského play-off NHL do letošních vyřazovacích bojů domácí výhrou 4:0 nad Ottawou. Slibovaná tvrdá hra Senátorů sice přišla hned v prvním klání, ale Pittsburgh i přesto našel v Meloon Aréně na finalistu loňského ročníku recept. Brankou přispěl k výhře Tučnáků také Petr Sýkora. Ruský forvard Jevgenij Malkin si připsal tři body za gól a dvě asistence.

Článek

Sýkora v posledních šesti utkáních základní části NHL střelecky mlčel, dočkal se však ve vyřazovacích bojích, když ve třinácté minutě první třetiny zvyšoval na 2:0. Po úniku dva na jednoho předložil  Malkin pardubickému rodákovi puk a ten se z první nemýlil. „Jsme mnohem vyzrálejší tým, než před rokem,“ řekl pro server TSN kapitán Penguins Sidney Crosby, jenž se ve třetí třetině dostal do křížku s Wadem Reddenem.

Crosby však přenechal pěstní souboj svému spoluhráči Ray Whitneymu, který svého kapitána pomstil několika přesnými ranami. „Viděl jsem, jak se Sid (Crosby) ohání rukama, tak jsem na to musel reagovat. Získal jsem dobrou pozici a rychlým úderem jsem ho sundal,“ řekl mstitel Whitney. „Je to o týmovém duchu. Máme dobře poskládané mužstvo a tihle chlapy (Whitney) se o podobné situace postarají,“ těšilo hlavního kouče Michela Therriena, že se Whitney zastal kapitána. “Jsme tým a držíme při sobě,” komentoval celou situaci Crosby.

Diváci byli svědky několika potyček. Ve druhé třetině například zajel útočník Senátorů Martin Lapointe do brankáře Marca-Andre Fleuryho a šarvátka byla na světě. “Byl to náš plán jít do nich stejně tvrdě jako oni do nás,” potěšilo v rozhovoru pro server Ottawa Citizen centra Maxima Talbota, jenž se gólmana Pittsburghu zastal a Lapointa rychle zpacifikoval.

Penguins mají k Ottawě stále respekt

“Minulý rok nás ztrapnili, tak jsme se z toho poučili,” liboval si domácí forvard Gary Roberts při vzpomínce na loňské play-off v rozhovoru pro Pittsburgh Post Gazzete. “Tehdy na nás vlétli velmi tvrdě a my z toho byli v šoku,” vzpomněl pro agenturu AP útočník Pittsburghu, jenž se stal druhou hvězdou zápasu za dvě branky. I přes výhru však zůstavají Penguins při zemi. “Mají hodně zvučných jmen a máme k nim respekt, bude to dlouhá série,” myslí si zadák Brooks Orpik.

O střetnutí byl v Mellon Aréně velký zájem a ani kapacita 17 132 diváků nestačila nakrmit hladové oči fanoušků. Mnoho z příznivců pensylvánského klubu tak zůstalo před branami a diváci sledovali souboj svých miláčků na obří obrazovce. “Bylo to příjemné, doufali jsme, že uslyšíme zevnitř sirénu,” řekl s úsměvem jeden z fandů. “Raději bychom byli uvnitř haly, ale jakmile jsem se dozvěděl, že je to možné, tak jsme do toho šli. Aspoň trochu můžeme být součástí té atmosféry,” přidal jiný příznivec Tučňáků.

Reklama

Související témata: