Hlavní obsah

Montreal vyřadil Boston, Ovečkin vynutil sedmý zápas pro Washington

NEW YORK

Rázným způsobem ukončili v pondělí hokejisté Montrealu v rozhodujícím sedmém zápase první prvního kola play-off NHL sérii s Bostonem. Nejvýše nasazený tým Východní konference s přispěním jedné asistence Tomáše Plekance a Romana Hamrlíka porazil v domácím prostředí Bruins 5:0 a postoupil do druhého kola.

Článek

Série Montrealu s Bostonem byla historicky jednatřicátá a Canadiens v pondělí oslavili 24. vyřazení Bruins. Vítězný kurz nastavil hned v úvodu první třetiny Mike Komisarek a režii zápasu domácí převzali definitivně ve druhé části, v níž soupeře přestříleli v poměru 17:6 a díky zásahům Marka Streita a Andreje Kosticyna odskočili na rozdíl tří branek. V závěru třetího dějství pak přidali běloruští bratři ve službách Montrealu další dvě branky: nejprve vstřelil při přesilovce čtvrtý gól Andrej Kosticyn a konečné skóre stanovil osm sekund před koncem o dva roky mladší Sergej.

Dvacetiletý gólman Carey Price si připsal druhý shutout v play-off, poprvé se radoval z čistého konta ve čtvrtém duelu, který Montreal vyhrál 1:0 a získal vedení v sérii 3:1 na zápasy. Bostonu se však podařilo další dvě utkání vyhrát a nakonec rozhodoval až sedmý duel. "Před Bostonem klobouk dolů, dokázal se zvednout za stavu 1:3. Bruins jsme ale pomohli vlastními chybami, nebýt jich, byl by konec série mnohem dříve," podotkl Alexej Kovaljov.

Ovečkin přerušil čtyřzápasový gólový půst

Jméno svého soupeře v semifinále Východní konference Canadiens zatím neznají, neboť v souběžně hraném utkání zvítězili hráči Washingtonu 4:2 na ledě Philadelphie a srovnali stav série na 3:3. Domácí přitom na začátku druhé třetiny vedli i díky asistenci Václava Prospala o dvě branky, hosté ale stačili do druhé přestávky snížit zásluhou Nicklase Bäckströma a Alexandera Sjomina.

V úvodu třetí třetiny pak začal úřadovat nejproduktivnější hráč i nejlepší střelec základní části NHL Alexander Ovečkin. Ruská hvězda v dresu Capitals nejprve přidala třetí gól po sólu, k níž ji vybídl dlouhým pasem Viktor Kozlov. V polovině posledního dějství při přesilovce Washingtonu Ovečkin vítězství hostů zpečetil druhým gólem.

"Je úplně jedno, kolik gólů dám. Hlavní je, když vyhrajeme," prohlásil lakonicky ruský útočník, který v předešlých čtyřech utkáních vyšel střelecky naprázdno. Rozhodující sedmý duel se hraje v úterý ve Washingtonu.

Play-off NHL, 1. kolo - Východní konference
Philadelphia - Washington 2:4 (1:0, 1:2, 0:2)
Branky: 4. M. Richards, 22. Briere (Prospal) - 43. a 51. Ovečkin, 30. Bäckström, 39. Sjomin. Zásahy brankářů: Biron 40/36 - Huet 35/33. Diváci: 19 927. Hvězdy utkání: Ovečkin, Huet (oba WSH), Richards (PHI). Stav série: 3:3.
Montreal - Boston 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Branky: 36. a 58. A. Kosticyn (na první Hamrlík), 4. Komisarek, 31. Streit, 60. S. Kosticyn (Plekanec). Zásahy brankářů: Price 25/25 - Thomas 35/30. Diváci: 21 273. Hvězdy utkání: Price, Kovaljov, Begin (všichni MTL). Konečný stav série: 4:3.

Východní konferencefoto: Sport.cz

Reklama