Hlavní obsah

Pittsburgh zahájí boj o finále Stanley Cupu s Philadelphií

PITTSBURGH/FILADELFIE

Ve finále play-off Východní konference NHL se proti sobě postaví hokejisté Pittsburghu a Philadelphie. V sestavě Penguins mohou fanoušci počítat s útočníkem Petrem Sýkorou a Slovákem Marianem Hossou. V kádru Flyers se objeví forvard Václav Prospal, jenž byl do klubu před koncem přestupního termínu vyměněn z Tampy Bay. Pensylvánské derby začne v pátek na ledě Penguins v Mellon Aréně.

Článek

Hokejový osud tomu chtěl, aby se dva celky ze státu Pensylvánie střetly v play-off poté, co Flyers v prvním kole vyřadili Washington 4:3 na zápasy a následně si poradili s Motrealem 4:1. Penguins nejprve smetli loňského finalistu Stanley Cupu Ottawu 4:0 na utkání a ve druhém kole ztratili proti NY Rangers jen jeden zápas a postoupili v poměru 4:1.

"Pittsburgh je trochu jiná třída, protože jejich třem nejlepším hráčům (Crosby, Malkin, Hossa) se málokdo vyrovná," uznal sílu soupeře trenér Flyers John Stevens pro Herald Tribune a zároveň si postěžoval nad zraněním finského obránce Kimmo Timonena. "Je těžké nahradit takového hráče," mrzelo ho.

Pittsburgh táhne trio Crosby, Malkin, Hossa

Největšími útočnými zbraněmi Tučňáků je trio forvardů Sidney Crosby, Jevgenij Malkin a Marián Hossa. Kapitán Penguins Crosby je spolu s ruským forvardem Malkinem nejproduktivnějším hráčem mužstva se čtrnácti kanadskými body (2+12). Rodák z Magnitogorsku je rovněž nejlepším střelcem mužstva s šesti brankami, k nimž přidal osm přihrávek. Pět branek a pět asistencí si v průběhu vyřazovacích bojů zapsal do statistik Slovák Hossa. "Stále máme co zlepšovat," drží se při zemi Crosby.

V bráně budou svěřenci trenéra Michela Therriena spoléhat na výkony Marca-Andre Fleuryho, jenž je zatím druhým nejlepším brankářem letošního play-off. Třiadvacetiletý gólman si drží průměr 1,76 inkasované branky na zápas a s procentuální úspěšností 93,8 je rovněž na druhé příčce za Chrisem Osgoodem z Detroitu.

Prospal je v týmovém bodování druhý

Nejproduktivnějším hráčem Philadelphie je forvard Danny Briere se čtrnácti kanadskými body za osm branek a šest přihrávek. Druhé místo patří Václavu Prospalovi s dvanácti body (3+9) a na třetí a čtvrté příčce jsou s jedenácti body centři Mike Richards (4+7) a R. J. Umberger (9+2).

Čtyřiatřicet inkasovaných branek řadí gólmana Letců Martina Birona až na osmé místo s průměrem 2,72. V úspěšnosti zásahů však patří třicetiletému gólmanovi pátá příčka s 91,4 procenty.

Rivalové z Atlantické divize se v základní části potkali osmkrát. Čtyřikrát slavili úspěch Flyers, čtyřikrát hráči Penguins. Největší porážku utrpěli Tučňáci na ledě Wachovia Center ve Philadelphii 11. prosince 2007 v poměru 2:8. 16. března letošního roku pro změnu srazili Tučňáci svého soupeře doma na kolena rozdílem 7:1. Dvakrát utkání skončilo výsledkem 4:3 respektive 3:4.

Reklama

Související témata: