Hlavní obsah

NHL zamítla Eratův nový kontrakt s Nashvillem

NEW YORK

Vedení NHL zamítlo nový sedmiletý kontrakt českého útočníka Martina Erata s Nashvillem Predators na 31,5 miliónu dolarů, který hokejista s klubem v minulém týdnu uzavřel. Informoval o tom server kanadské televizní stanice TSN s tím, že může jít pouze o dočasné pozastavení platnosti smlouvy, pokud Predátoři pozmění hráčův plat v jednotlivých sezónách nebo mírně upraví jeho celkovou výši.

Článek

NHL totiž hlídá výkyvy v nárůstu či poklesu mezd a brání příliš velkým rozdílům mezi jednotlivými roky ve víceletých smlouvách. Plat nesmí z jedné sezóny na druhou vzrůst o více než 100 procent, ale zároveň nesmí klesnout o více než polovinu z následné nižší částky.

A právě tento pokles je problémem v Eratově případě, neboť v sezóně 2012/13 mu Predátoři přiznali plat ve výši 5,5 miliónu dolarů a pro následující ročník 3,5 miliónu. Dvoumiliónový rozdíl je poklesem o 57 procent, tedy nad povolenou hranicí.

Vedení Nashvillu proto bude muset rozložení celkového platu 31,5 miliónu dolarů poněkud přeskupit, případně českému hokejistovi mírně přidat, aby jeho kontrakt mohl vstoupit v platnost. Smlouva byla podle hráčových slov uzavřena v pátek s tím, že záleželo pouze na vedení klubu kdy tuto informaci zveřejní. Stalo se tak v pondělí večer.

Erat musí souhlasit s výměnou 

Erat je v elitní skupině hráčů Predators, která má ve smlouvě zahrnutu takzvanou no trade klauzuli. To znamená, že nemůže být třebíčský rodák, stejně jako spoluhráči David Legwand, J. P. Dumont a Jason Arnott, vyměněn do jiného týmu bez svého souhlasu.

"V co doufáme je, že tyto hráče použijeme jako základní stavební kameny pro tým, který bude mít každý rok kvalitu na to, aby se mohl ucházet o Stanley Cup," uvedl v pondělí generální manažer klubu David Poile pro deník Nashville Tennessean a dodal: "Chceme mít šest až osm hráčů pod dlouhodobými smlouvami, které jim zároveň zaručí, že nebudou moci být bez svého souhlasu vyměněni. Tím jim dáváme najevo, že chceme být s jejich pomocí tady v Nashvillu úspěšní."

Pokud ale nebude čerstvý kontrakt posvěcen vedením NHL, mohl by se Erat 1. července stát chráněným volným hráčem. Šestadvacetiletý útočník by si díky nové smlouvě výrazně finančně polepšil, protože v uplynulém ročníku měl příjem 1,75 miliónu dolarů.

Reklama