Hlavní obsah

Pittsburgh je ve finále NHL a brousí si zuby na Stanley Cup

PITTSBURGH/PRAHA

Hokejisté Pittsburghu si zahrají po šestnácti letech finále NHL. Rozhodla o tom výhra Penguins v pátém duelu pensylvánského derby proti Philadelphii. Tučňáci vyhráli v domácím prostředí jednoznačně 6:0 a celou sérii ovládli 4:1 na zápasy. „Když si uvědomím, co jsme dokázali, je to neuvěřitelné,“ jásal pro agenturu AP útočník Ryan Malone, jenž byl vyhlášen nejlepším hráčem zápasu.

Článek

„Uvědomujeme si ale, že je před námi další těžká zkouška,“ uvedl Malone, jenž v neděli přispěl k postupu třemi kanadskými body za dvě branky a jednu přihrávku. „Urazili jsme dlouho a těžkou cestu,“ prohlásil pro The Sports Network po pátém duelu proti Philadelphii kapitán Penguins Sidney Crosby. „Je to pro nás velká příležitost,“ těší se na finále NHL autor dvou asistencí z nedělního klání. Celkem má na svém kontě nejproduktivnější hráč play-off 21 bodů (4+17).

Crosby má už nyní jisté jedno překonání legendárního hokejisty Wayna Gretzkého. „The Great One“ totiž nehrál finále Stanley Cupu dříve než ve dvaadvaceti letech, zatímco Crosby oslaví v srpnu teprve jednadvacáté narozeniny. Na ledě Mellon Arény se postavil vedle Prince of Wales Trophy pro nejlepší tým Východní konference. „Je to skvělý pocit, ale doufáme, že to nebude jediná trofej, kterou získáme...,“ nechal se Crosby slyšet pro Sporting News a dával si pečlivý pozor, aby se ceny nedotknul, neboť to podle tradice přináší smůlu.

Zklamání bylo patrné na hráčích Philadelphie. „Mnoho lidí nám nevěřilo, že se dostaneme tak daleko,“ uvedl forvard Letců Mike Richards. „Byl to pro nás dobrý rok, ale přesto jsme zklamaní, protože jsme chtěli do finále,“ zalitoval třiadvacetiletý Kanaďan. Rodák z Kenory zaznamenal v play-off 14 bodů (7+7) a umístil se v týmových statistikách na třetí příčce za vedoucím Danielem Brierem (9+7) a R. J. Umbergrem (10+5). Čtvrtý skončil český forvard Václav Prospal (3+10), jenž byl nejlepším nahrávačem Flyers.

Hossa druhým nejproduktivnějším hráčem týmu

„Chceme tu největší cenu,“ naráží v rozhovoru pro agenturu AP slovenský forvard Marián Hossa. Devětadvacetiletý útočník Penguins je druhým nejproduktivnějším hráčem týmu s devatenácti body (9+10) a spolu s Jevgenijem Malkinem nejlepším střelcem mužstva ve vyřazovacích bojích. V neděli přispěl rodák ze Staré Lubovny čtyřmi body (1+3) a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Čech Petr Sýkora zaznamenal v play-off zatím 8 bodů (5+3) a patří mu šesté místo.

Tučňáci zatím proplouvají v play-off velmi suverénně. V domácím prostředí neprohráli jediný duel. Zaváhali pouze dvakrát a to vždy ve čtvrtém utkání. Na ledě Rangers prohráli 0:3 a ve finále Východní konference s Flyers 2:4. Ve finále svěřenci Michela Therriena změří síly s vítězem finále Západní konference. Blíže je zatím Detroit, která vede nad Dallasem 3:2 na utkání a v úterý můžou Red Wings rozhodnout na ledě Stars.

Reklama

Související témata: