Hlavní obsah

Hašek: Mrzí mě, že nejsem v brance, ale Chris chytá dobře

DETROIT/PRAHA

Brankář Dominik Hašek si po šesti letech prožije s hokejisty Detroitu bitvu ve finále Stanleyova poháru. Hrdina olympijských her v Naganu však v současnosti dělá náhradníka Chrisu Osgoodovi a není jisté, že se v sérii proti Pittsburghu postaví do branky.

Článek

Do play-off přitom Hašek vstupoval jako jednička Red Wings, v průběhu čtvrtého duelu prvního kola Stanleyova poháru proti Nashvillu ho ale nahradil Osgood a už českého veterána do branky nepustil. "Samozřejmě mě mrzí, že jsem se v posledních dvou kolech nedostal do branky, především proto, že se cítím výborně. Trenér ale nechce měnit sestavu, protože většinou vyhráváme a Chris chytá dobře," uvedl Hašek.

Před šestým zápasem finále Západní konference proti Dallasu mu svitla naděje, že dostane šanci, neboť Detroit dvakrát za sebou prohrál. Kouč Mike Babcock se však ke změně na brankářském postu nerozhodl a přednost dostal opět Osgood. Třiačtyřicetiletý český gólman tak musí dál čekat. "Nebudu nad ničím spekulovat. Budu se i nadále připravovat na to, abych mohl kdykoliv naskočit," řekl Hašek.

Colorado porazil dokonce jednoznačně 4:0

Detroit ve třech sériích play-off prohrál jen čtyři zápasy, Colorado porazil dokonce jednoznačně 4:0 na utkání. Před vyvrcholením sezóny podle Haška v kabině panuje výborná atmosféra. "Mužstvo si věří. Výkony, které jsme předváděli v průběhu sezóny, jsme teď v play-off ještě vylepšili. Případný neúspěch ve finále by pro nás byl velkým zklamáním," uvedl odchovanec pardubického hokeje.

Držitel šesti trofejí pro nejlepšího brankáře NHL zažil s Detroitem i předešlý úspěch ve finále v roce 2002, kdy tým porazil Carolinu. "Tenkrát byl na mužstvo už od prvního dne v tréninkovém kempu obrovský tlak. Bylo to vítězství nebo nic. Letos mi všechno připadá uvolněnější. I atmosféra okolo," porovnal Hašek, který si finále zachytal i v dresu Buffala.

Detroit postoupil do finále Stanleyova poháru jako vítěz základní části, což se naposledy povedlo právě Red Wings před šesti lety. V následných čtyřech ročnících se to a držitelům Prezidentovy trofeje nepodařilo, dvakrát přitom základní část vyhrál Detroit.

Finalisty čeká první vzájemný souboj v sezóně

"Když jsme před dvěma lety vyhráli, tak jsem vypadli hned v prvním kole. Každý rok je jiný a liga je hodně vyrovnaná. Záleží na momentální formě a na tom, jestli nemáte zraněné klíčové hráče. Nám například loni chyběli dva ze tří nejlepších obránců a to pravděpodobně rozhodlo o našem vyřazení v semifinále," uvedl Hašek.

Letošní finalisty čeká první vzájemný souboj v této sezóně. Detroit a Pittsburgh na sebe naposledy narazily 7. října 2006 a Red Wings vyhráli na soupeřově ledě 2:0. "To, že jsme se dlouho neutkali, není výhoda ani pro jednu stranu. Pro nás hovoří určitě větší zkušenosti a lepší obrana," mínil Hašek, jenž při posledním vzájemném zápase udržel čisté konto. Tehdy mu na to stačilo jen třináct zákroků.

Přestože sezóna ještě neskončila, spekuluje se o tom, zda bude Hašek pokračovat v aktivní kariéře v Detroitu. V tom případě by musel uzavřít novou smlouvu. "Generální manažer mi nedávno říkal, že se mnou chce na toto téma po sezóně mluvit. Během play-off však o těchto věcech není vhodné přemýšlet ani mluvit," uvedl Hašek, jenž v NHL působí již od roku 1990. Několikrát ohlásil konec kariéry, ale znovu se vrátil.

Reklama

Související témata: