Hlavní obsah

Ovečkin převzal v Pittsburghu trofeje, oceněn byl i Hašek

PITTSBURGH

Ruský hokejový kanonýr Alexandr Ovečkin z Washingtonu převzal při středečním slavnostním ceremoniálu v Pittsburghu Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče a Maurice Richard Trophy pro nejlepšího střelce základní části NHL. Mezi oceněnými, kteří měli jisté trofeje od konce dlouhodobé soutěže, byl i český gólman Dominik Hašek se spoluhráčem z Detroitu Chrisem Osgoodem.

Článek

Při převzetí Jennings Trophy pro gólmany z týmu, který obdržel v sezóně v NHL nejmenší počet branek, zastoupil Haška s Osgoodem po poledni východoamerického času v hotelu Omni William Penn generální manažer Red Wings Ken Holland. Gólmanské duo se chystalo na večerní třetí finálový zápas Stanleyova poháru, v němž v nedaleké Mellon Areně Detroit vůbec poprvé ve finálové sérii podlehl Pittsburghu.

"Byli klíčovými postavami k tomu, že jsme měli tak vydařenou základní část a dostali jsme se do finále play-off. Toto je ale spíše týmová trofej, než individuální," řekl Holland. Detroit inkasoval v 82 zápasech základní části jen 184 branek. Pětatřicetiletý Osgood měl z 43 utkání průměr 2,09 branky na zápas, nejnižší v soutěži, a třiačtyřicetiletý Hašek z 41 zápasů 2,14 gólu na utkání. V průběhu play-off Osgood odsunul Haška do role dvojky a opět vévodí vyřazovací části s nejnižším průměrem.

Nejlepší Ovečkinova sezóna přijde, až získá Stanley Cup 

Králem vyhlášení však byl Ovečkin, jenž se navíc může těšit na slavnostní večer v Torontu 12. června. Je totiž favoritem na zisk dvou prestižních ocenění pro nejužitečnějšího hráče sezóny - Hart Trophy a Lester B. Pearson Award. Dvaadvacetiletý Ovečkin nasbíral v 82 zápasech 112 bodů a vstřelil 65 branek. Washington dotáhl do play-off, ale po sedmi utkáních prvního kola vypadli Capitals s Philadelphií.

"Byl to pro mě skvělý rok, ale ne nejlepší. Až vyhraju Stanley Cup, tak to bude moje nejlepší sezóna. Největší pohár v rukou nemám," prohlásil Ovečkin, který před necelými dvěma týdny získal v dresu Ruska zlato na mistrovství světa v Québeku. Jelikož se Maurice Richard Trophy uděluje až od roku 1999, stal se Ovečkin teprve druhým hráčem, který dokázal v jednom roce získat obě ofenzivní ceny. Dosud se to povedlo jen Jaromemu Iginlovi z Calgary v roce 2002.

Švédský centr a kapitán Toronta Mats Sundin převzal Mark Messier Leadership Award za vůdčí schopnosti na ledě i mimo něj. Za charitativní činnost dostali NHL Foundation Player Award Trevor Linden z Vancouveru společně s Vincentem Lecavalierem z Tampy Bay.

Reklama

Související témata: