Hlavní obsah

Pittsburgh odvrátil mečbol, Rudá křídla litovala nevyužitých šancí

PRAHA/DETROIT

Finálová série NHL se protáhne minimálně na šest zápasů. Rozhodla o tom pondělní výhra Pittsburghu 4:3 na ledě Detroitu v třetím prodloužení. Dramatický duel ukončil po vyloučení Jiřího Hudlera přesilovkovým gólem Tučňák Petr Sýkora a navrátil sérii za stavu 2:3 pro Red Wings do Pensylvánie. "Přežili jsem další den,“ dodal Sýkora pro deník The Guardian.

Článek

„Chtěli jsme vyhrát a to se nám povedlo,“ pochvaloval si Sýkora zámořským novinářům. „Nekoukáme tolik dopředu, je důležité, že jsme sérii vrátili před naše publikum,“ uvědomuje si český forvard. „Nemáme co ztratit. Víme o co jde a doufáme, že se znovu vrátíme do Detroitu,“ přeje si sedmý rozhodující zápas jednatřicetiletý rodák z Plzně. „Přežili jsem další den,“ dodal pro The Guardian.

Hokejisté Pittsburghu měli v Joe Louis aréně výborný vstup do zápasu a po první třetině vedli 2:0. Poté však Detroit přidal na otáčkách a v desáté minutě třetí části dovršil obrat na 3:2. Přestože Penguins tahali většinu zápasu za kratší konec a bránili se náporu Rudých křídel, v posledních minutách základní části se vzepřeli a v power-play dokázali zásluhou Maxe Talbota poslat duel do prodloužení.

O tom, že se série přestěhuje znovu do Pittsburghu rozhodl Sýkora ve 110. minutě utkání v přesilové hře, kterou vysokou holí do obličeje Roba Scuderiho  soupeři nabídl Jiří Hudler. „Modlil jsem se, aby mi tekla krev,“ komentoval faul českého štírka Scuderi pro Mlive.com. A krev si devětadvacetiletý obránce Penguins skutečně vymodlil, což znamenalo trest 2 + 2 minuty pro olomouckého rodáka.

Babcock tušil, že Sýkora gól vstřelí

„Zápas byl tak dlouhý, ale na konci druhého prodloužení jsem se cítil lépe,“ prozradil obránce Tučňáků Sergej Gončar, jenž si připsal na rozhodující trefě asistenci. „Bylo hrozné pozorovat, jak se Sýkora zmocnil puku, protože v té chvíli víte, že bude gól,“ litoval kouč Detroitu Mike Babcock. „On je hokejista, který takovéhle situaci zvládá,“ přidal poklonu trenér Red Wings.

Akcie Penguins držel nad hranicí krachu brankář Marc Andre Fleury, jenž čelil 58 střelám a stal se zaslouženě první hvězdou večera. „Byl to pro něj výjimečný zápas,“ vyzdvihl výkon třiadvacetiletého gólmana kouč Michel Therrien pro The Vancouver Sun. „Pravděpodobně nejdůležitější v jeho kariéře,“ podotknul hostující trenér.

„Měli jsme spoustu příležitostí jak rozhodnout zápas, ale utekl nám začátek,“ mrzelo Babcocka. „Byli jsme dost nervózní,“ všiml si lodivod Red Wings. „Teď se cítíme přirozeně špatně, ale hrajeme finále Stanley Cupu a to není nikdy lehké, takže budeme dál bojovat,“ burcuje Babcock. Šestý finálový zápas se bude hrát ve středu na ledě Pittsburghu v 02:00 SELČ.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články