Hlavní obsah

Pittsburgh bude o sedmý zápas bojovat i s Gončarem a Malonem

PITTSBURGH

V sestavě hokejistů Pittsburghu pro šesté utkání finále Stanleyova poháru proti Detroitu by podle zámořských médií neměli chybět zranění Sergej Gončar a Ryan Malone. Obě opory Tučňáků sice utrpěly nepříjemná zranění v pátém utkání, do zápasu se však poté vrátily a mohly si vychutnat snížení stavu série na 2:3. V noci na čtvrtek chtějí Penguins na domácím ledě vyrovnat a vynutit si rozhodující sedmý duel.

Článek

I přes ztrátu jednoho zápasu by nyní mohli mít svěřenci Michela Therriena oproti favorizovanému soupeři na své straně jisté výhody: fyzickou s ohledem na výrazně mladší tým, který lépe vstřebá únavu, a také psychickou, neboť Red Wings už se možná viděli s pohárem nad hlavou před zraky vyprodané Joe Louis Areny. Gól Maxima Talbota 34,3 vteřiny před koncem základní hrací doby je však z tohoto snění vytrhl.

Penguins se tak stali teprve druhým týmem dlouhé historie prestižní soutěže, který dokázal ve finále odvrátit celkovou prohru vyrovnávacím gólem v poslední minutě. Dosud jediným bylo Toronto, jemuž se totéž podařilo v roce 1936, shodou okolností také proti Detroitu. Pittsburgh však mocně touží být ještě lepší; Toronto totiž tehdy prohrálo hned další zápas a ztratilo tak celé finále.

Gončar i Malone by měli hrát

Právě zadák Gončar a útočník Malone by mohli v této snaze sehrát důležitou roli, neboť ruský bek je suverénně nejvytíženějším hráčem týmu a v klubovém bodování play-off mu patří pátá příčka hned za čtvrtým Malonem, jehož 16 bodů z 19 utkání řadí na deváté místo celé soutěže. Gončar měl potíže po nárazu hlavou do mantinelu. "Očekáváme, že bude schopen ve středu hrát, což je dobré znamení," uvedl Therrien.

Malone inkasoval ránu pukem do již předtím zlomeného nosu. "Ještě musel absolvovat nějaká vyšetření, takže nemáme jistotu, ale mluvil jsem s ním po zápase a byl bych hodně překvapen, kdyby nakonec nehrál," doplnil kouč Pittsburghu.

Detroit v dobré náladě

Detroitští netajili velké zklamání ze ztráty zápasu, v němž svého soupeře jasně přestříleli, dokázali otočit stav z 0:2 na 3:2 a aktivnější byli i v prodloužení. Sázejí ale na to, že všechny tři předešlé série proti Nashvillu, Coloradu i Dallasu uzavřeli právě na soupeřově ledě. Proti Stars nedokázal Detroit ukončit sérii za totožného stavu 3:1 na zápasy, ale posléze po domácí prohře zvítězil v Dallasu s přehledem 4:1 a radoval se z postupu do finále.

V úterý, den po vyčerpávající bitvě, ani jeden z týmů netrénoval. Detroit se přesouval do Pittsburghu a švédský kapitán Nicklas Lidström byl potěšen náladou v mužstvu. "Podle mého byla opravdu dobrá, když jsme se scházeli na odlet. Myslím, že se zkušenostmi, které máme, můžeme poslední zápas nechat za sebou a být soustředěni pouze na ten další," prohlásil Lidström.

Poměrem 4:2 skončila finálová série Stanleyova poháru naposledy v roce 2000, kdy New Jersey porazilo Dallas. Od té doby přišel dvakrát na řadu výsledek 4:1 a ve zbývajících čtyřech případech se na vítěze čekalo až do nejkrajnějšího rozuzlení v rozhodujícím sedmém utkání.

Reklama

Související témata: