Hlavní obsah

Švédové dotáhli Detroit k triumfu, Lidström navíc jako kapitán

PITTSBURGH/PRAHA

Pojedenácté v klubové historii si hokejisté Detroitu v pátek užijí triumfální jízdu městem se Stanley Cupem nad hlavou. Red Wings ve středečním šestém duelu finále play-off vyhráli na ledě Pittsburghu a počtvrté v deseti uplynulých sezónách získali nejslavnější hokejovou trofej světa. Vůbec poprvé v historii NHL dovedl tým k poháru evropský kapitán,v případě Detroitu švédský obránce Nicklas Lidström.

Článek

„Třikrát jsem zažil, jak pohár zvedal nad hlavu jako kapitán Steve Yzerman. Je pro mě obrovskou ctí být současným kapitánem Detroitu a vůbec prvním kapitánem z Evropy který to zažil,“ vyprávěl Lidström dojatě poté, co převzal z rukou komisionáře NHL Garyho Bettmana slavný pohár a mohl jej vítězoslavně pozvednout nad hlavu.

Triumf Detroitu je současně triumfem evropského hokeje. Vůbec poprvé v historii totiž není mezi pěticí nejproduktivnějších hráčů ani jeden hokejista ze severní Ameriky. „Nemám slov. Ten pocit je prostě nepopsatelný,“ líčil novinářům švédský útočník Henrik Zetterberg, který získal Conn Smythe Trophy pro nejproduktivnějšího hráče play-off. V klubové produktivitě se za Zetterbergem seřadili Rus Pavel Dacjuk, Johan Franzén ze Švédska, Čech Jiří Hudler a Lidström.

Hossovi se vyrovnat nepodařilo 

Detroit mohl slavit zisk poháru už v pondělí na domácím ledě, Pittsburgh ale ještě dokázal díky vítěznému gólu Petra Sýkory ve třetím prodloužení sérii zdramatizovat. V šestém duelu ale mladí Tučňáci na zkušené mužstvo nevyzráli. I když v samotném závěru nebyl daleko od vyrovnání Marián Hossa. Dorážka slovenského forvarda po bekhendu Sidneyho Crosbyho se ale od tyčky svezla podél brankové čáry.

„Věděl jsem, že ta střela je nebezpečná. Natáhl jsem se, co to šlo, a puk se mi odrazil od ruky do tyče. Když klouzal podél brankové čáry, vypršel čas. Byl jsem docela rád, když jsem slyšel křičet rozhodčího, že je konec,“ oddechl si gólman Chris Osgood, který v průběhu play-off vystřídal Dominika Haška a dovedl Rudá křídla ke 14 vítězstvím v 18 zápasech.

Zatímco hráči v bílo-červených dresech spustili vzápětí po poslední nebezpečné akci zápasu divoké oslavy, domácí přihlíželi dění na ledě v Mellon Areně se slzami v očích. „Nechali jsme ve finále všechno. Měli jsme šanci na zvrat. Nikomu teď není do smíchu. Ten pocit si musíme zapamatovat a poučit se z něj,“ soukal ze sebe kapitán Pittsburghu Sidney Crosby.

Reklama