Hlavní obsah

Zkušenost se vyplatila, veteráni Detroitu ovládli NHL

PRAHA

Když se před startem sezóny vypočítávali favorité na vítězství ve Stanley Cupu, jméno Detroitu se zmiňovalo spíše opatrněji. Přece jen bylo v týmu hodně veteránů a nevědělo se, jak moc se tým s vysokým věkovým průměrem vyrovná s ofenzivním stylem NHL, který vyhovuje především mladým hvězdám typu Ovečkina, Crosbyho, či Malkina. Když šlo ale o všechno, ukázalo se, že zkušenosti jsou k nezaplacení.

Článek

Do sezóny vstupoval Detroit hned s deseti hráči, kterým bylo alespoň 34 let. Naprostými "přírodními úkazy" pak byli dvaačtyřicetiletý brankář Dominik Hašek a ještě o tři roky starší obránce Chris Chelios. Ostatně oba dva jsou nyní historicky nejstaršími vítězi Stanley Cupu a od začátku byli týmu mimořádně platnými hráči.

Už po první odehrané čtvrtině základní části NHL se odborníci předháněli ve skloňování Detroitu jako favorita na Stanley Cup. Tým až na menší výsledkovou krizi během února suverénně vládl Západní konferenci a pošesté v historii zíkal Prezidentovu trofej pro nejlepší mužstvo základní části soutěže. Podruhé za poslední čtyři roky.

V prvním kole play-off sice Detroit i díky zakolísání Dominika Haška prohrál oba zápasy na ledě Nashvillu, ale po nástupu Osgooda do branky už víc soupeři nedovolil. S Coloradem pak překvapivě učinil rychlý proces, když vyhrál čtyři zápasy v řadě. Ve finále konference s Dallasem sice Rudá křídla poprvé v play-off klopýtla na domácím ledě, přesto skončila série 4:2 v jejich prospěch.

Ovoce přinášela spolupráce Dacjuka s Zetterbergem v prvním útoku, zářil i Švéd Johan Franzén a čím dál lépe hrál Jiří Hudler. V brance pak byl jistotou Osgood, jenž zastínil Haškovy výkony ze základní části. Před finále bylo v kádru Detroitu 23 hráčů, kteří už Stanley Cup vyhráli, zatímco Pittsburgh se mohl pyšnit jen čtyřmi vítězi. A zkušenosti finále jasně dominovaly.

Pittsburgh v prvních dvou zápasech nevstřelil ani branku, což byla dobrá vizitka nejen pro Osgooda, ale i pro v osmatřiceti letech stále takřka bezchybného šéfa obrany Nicklase Lidströma. Na domácím ledě sice Penguins první utkání vyhráli, ale ve čtvrtém duelu je vítěznou brankou popravil Hudler, a i když jim v prodloužení pátého duelu zásluhou krajana Sýkory přálo štěstí, na zvrat už síly neměli.

Reklama

Související témata: