Hlavní obsah

Hašek se vryl do paměti, vzpomínají Gretzky, Brodeur, nebo Yzerman

PRAHA

Když Dominik Hašek v pondělí oznámil konec kariéry, mnoha útočníkům hokejové NHL se ulevilo. Fenomenální "Dominátor" už je nebude trápit fantastickými zákroky, které vytasí těsně před tím, než v jasné šanci doletí puk do sítě. Český brankář se proslavil neuvěřitelnými zásahy ve vlastním stylu, který po počátečním posměchu sklízel obdiv. Hašek bude hokeji chybět, z celého světa k němu nyní míří slova uznání.

Článek
Fotogalerie

„Nahoru, dolů, a bleskově do stran. Takové pohyby si v brance mohl dovolit jenom Dominátor,“ řekl Mike Ilitch, vlastník týmu Detroit Red Wings, v jehož dresu Hašek kariéru ukončil. „Byl první, kdo začal dávat rukojeť hokejky na led a blokoval tak cestu puku po ledě. A taky často jezdil za bránu. To byly věci, kterými ostatní brankáře hodně ovlivnil," dodal bývalý kapitán klubu Steve Yzerman.

Lidström: Měl jiný styl, ale zastavil puk. A o to šlo 

Jeho nástupce Nicklas Lidström zažil s Haškem dvě vítězství ve Stanley Cupu a při jeho prvním triumfu v roce 2002 měl radost i za českého gólmana. "Bylo příjmené vidět, jak je šťastný. Bylo opravdu skvělé s ním hrát. Je hodně soutěživý a i při trénincích bylo dost obtížné mu vstřelit branku. Mohl se zbláznit, když jste ho překonali. Měl sice jiný styl, ale dokázal zastavit puk. A o to přece šlo," trefně pojmenoval Haškův způsob chytání.

Gretzky: Hokej ho bude postrádat

„Jeho ohebnost, kdy se dokázal ze sedu na brankové čáře rychle dostat od tyčky k tyčce - to bylo něco neuvěřitelného. Lidi si mysleli, že má snad dvojité klouby," vykládal trenér Buffala Lindy Ruff, jenž s Haškem zažil čtyři společné sezóny v týmu Sabres. Samotný Hašek viděl svůj přínos pragmaticky: „Nikdy jsem si nemyslel, že se věci, které jsem v brance dělal, stanou časem mezi brankáři přirozenými. Já s tím tenkrát začal jen proto, že to u mě prostě fungovalo."

Legendární Wayne Gretzky ale Haškův přínos hokeji jasně definoval. „Dominik Hašek byl jedním z nejvíce dominujících brankářů v historii NHL, i na mezinárodní scéně. Brankářský styl v mnohém zdokonalil. Hokej i fanoušci jej budou určitě postrádat," myslí si útočník, jenž sám kdysi poznal jeho kvality.

Brodeur vzpomněl na Nagano

Hašek se ale stal obdivovaný i mezi kolegy brankáři. Martin Brodeur dodnes vzpomíná na olympiádu v Naganu, kde Haškova hvězda vylétla až do nebes. V semifinále "Turnaje století" před deseti lety vychytal v nájezdech všechny hvězdy Kanady. „Kluci najednou nevěděli, co mají proti němu vymyslet. Jako by měli nějaký mentální blok. V tom turnaji byl neuvěřitelný," vzpomněl Brodeur na okamžiky, které sledoval jako druhý brankář Kanady za Patrickem Royem ze střídačky.

Pořádně si Haškovu formu užil o čtyři roky dříve v památném souboji play-off, kdy v šestém zápase prvního kola porazilo Buffalo jeho New Jersey 1:0 až ve čtvrtém prodloužení, a Hašek měl na kontě 70 zákroků bez jediné branky. „Dobře si pamatuju tu  soutěživost mezi ním a mnou z té noci. On byl vůbec neuvěřitelně soutěživý a ve své éře dominoval, i proto tolikrát vyhrál Vezina Trophy. Byl to brankář, který se lidem hodně vryl do paměti," dodal Brodeur.

Má nakročeno do Síně slávy

Bývalý kapitán Buffala Michael Peca si myslí, že Hašek byl nejlepším brankářem světa proto, jaký byl perfekcionalista. „Extrémně dřel každý den, dokud nebyl spokojený. Hráče třeba nutil po tréninku střílet mu z blízka na helmu, aby si osvojil vyrážení puků hlavou. Nebo si dobře pamatoval ty, kdo jej na tréninku překonali a při nejbližší příležitosti je efektně vychytal. Kolikrát nám jen pomohl vyhrát ztracený zápas. Hrát s ním byl požitek,“ liboval si Haškův někdejší spoluhráč.

„U žádného jiného brankáře jsem nezažil tak skvělé výkony. V našem týmu už bylo hodně hráčů, kteří jsou teď v Síni slávy, ale rozdíl vůči ostatním byl náš kvalitní gólman," komentoval na závěr Haškův přínos pro Detroit Mike Ilitch. Je velmi pravděpodobné, že český gólman bude v nejbližší době zařazen do Síně slávy NHL.

Reklama