Hlavní obsah

Stanley Cup byl třešnička na dortu, pochvaloval si Hudler

PRAHA

Hokejista Jiří Hudler přiletěl ve středu dopoledne do Prahy. Čerstvý držitel prstenu pro vítěze Stanley Cupu s týmem Detroitu Red Wings hýřil optimismem. Pocity triumfu v NHL zažil poprvé a náramně si je užíval. „Vzpomněl jsem si na težké začátky a bylo to nyní moc příjemné, ten pocit nejde popsat,“ řekl mladý útočník po příletu na ruzyňské letiště.

Článek

"Když to člověk nezažije, tak ten pocit nejde vysvětlit," tvrdil čerstvý vítěz NHL v barvách Red Wings, jenž odehrál teprve svou druhou kompletní sezónu za mořem a hned získal s klubem svátý grál zámořského hokeje. Dlouho však bývalému hráči Vsetína trvalo, než se do prvního týmu prosadil natrvalo. "Po oslavě jsem si vzpomněl na Vsetín, Havířov, zranění, invalidní vozík, draft...," zavzpomínal krátce Hudler na těžké začátky. "Stanley Cup byl taková třešnička na dortu," přidal.

Za velkou louži se poprvé vydal v ročníku 2003/04, ale za Detroit si zahrál pouze dvanáct utkání. Do statistik si připsal tři body za branku a dva góly a byl poslán do nižší AHL, kde nastupoval za mužstvo Grand Rapids Griffins. V témže roce také odehrál mistrovství světa juniorů ve Finsku.

Při výluce v sezóně 2004/05 si připsal dalších sedm startů v dresu Vsetína, ale většinu sezóny strávil v Grand Rapids. Následující ročník nakoukl do NHL ke čtyřem zápasům a opět byl poslán do AHL. Definitivně si o místo v kádru kouče Mika Babcocka řekl sezónou 2005/06, v níž nasázel za Griffins 36 branek, k nimž přidal 61 nahrávek. Loni už za Detroit odehrál 76 zápasů základní části.

Letos už Hudler v dresu Red Wings vynechal jeden jediný zápas základní části a nasbíral v NHL 42 kanadských bodů za 13 branek a 29 přihrávek, což znamenalo šesté místo v klubové produktivitě. Stejnou pozici měl čtyřiadvacetiletý štírek i po play-off, kde zaznamenal čtrnáct bodů ve 22 zápasech.

Ve finále vítězný gól i smutné vyloučení

Ve finále s Pittsburghem dokonce rozhodl čtvrtý duel série, kdy jeho branka na konečných 2:1 na ledě Tučňáků znamenala vedení Detroitu 3:1 na zápasy. Hned v následujícím zápase se však stal naopak smutným hrdinou. Za stavu 3:3 se hrálo už třetí prodloužení, když český forvard usedl za nebezpečnou hru vysokou holí na trestnou lavici a jeho krajan Petr Sýkora při přesilovce vstřelil vítěznou branku Penguins.

Šesté finálové klání se lépe vyvíjelo pro Rudá křídla, která vedla do 59. minuty 3:1. Poté Hudler opět pykal za faul, když hákoval Jevegnije Malkina a Penguins snížili z početní výhody na 2:3. Domácí si ovšem podruhé posvátnou trofej z rukou vyrvat nenechali. V klubové historii tak Detroit získal jedenáctý Stanley Cup.

Těší se na radovánky

"Teď budu oslavovat s kamarády, byla by blbost hned skočit do tréninku," uvedl Hudler bezprostředně po příletu. "I v Detroitu nám říkali, abychom si udělali volno, protože sezóna byla dlouhá," přiznal únavu po náročném ročníku 2007/08. "Trénovat začnu od července - tenis, fotbaly a takové podobné sportovní radovánky."

Reklama

Související témata: