Hlavní obsah

Vrbata a Prospal pomohli Tampě k prvnímu vítězství

NEW YORK

Hokejisté Tampy Bay se v šestém utkání nové sezóny NHL konečně dočkali vítězství. V úterním duelu porazili Atlantu 3:2 v prodloužení a zásluhu na tom měli i čeští útočníci Radim Vrbata a Václav Prospal. Prvně jmenovaný přihrál na první branku, Prospal byl autorem druhého gólu Lightning. Rozhodující branku obstaral v druhé minutě nastavení Vincent Lecavalier.

Článek

Tampa vedla ještě v 47. minutě nad Atlantou o dvě branky, jenže poté snížil Armstrong a 36 vteřin před koncem normální hrací doby vyrovnal Todd White. Takže až úspěšná spolupráce St. Louise s Lecavalierem v prodloužení přinesla Bleskům vytouženou první výhru v sezóně.

"Byl bych raději za nějakou snadnější výhru, třeba 7:0. Ale je to pro nás samozřejmě hodně důležité vítězství," oddechl si po zápase kouč Tampy Barry Melrose, pro kterého to byla první výhra v NHL od roku 1995. Tehdy naposledy vedl Los Angeles, než se vydal na dráhu televizního analytika, a na střídačku se vrátil až před letošní sezónou.

Voráček si připsal dvě asistence

Washington naproti tomu poprvé v letošní sezóně prohrál zápas v normální hrací době. V Calgary se sice Capitals dostali do vedení zásluhou Fjodorova, jenže nikdo další z hostů už Kiprusoffa nepřekonal a Plameny zápas otočili po brankách Iginly a Lombardiho. Calgary tak zlomilo dlouhé prokletí, Washington totiž doma porazilo naposledy na konci března roku 1998.

Vancouver prohrál potřetí v řadě, tentokrát na ledě Columbusu 2:4. Na vítězství domácího týmu se dvěma asistencemi podílel Jakub Voráček, který byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu. Vítězný gól vstřelil v 35. minutě nováček Derek Dorsett, pro kterého to byla vůbec první trefa v NHL.

Miller vychytal Boston

Hokejisté Buffala prohrávali s Bostonem o dvě branky, přesto nakonec urvali vítězství po samostatných nájezdech. Zasloužil se o to především brankář Ryan Miller, kterého v nájezdech dokázal překonat jen David Krejčí. Ten ale jen v poslední chvíli srovnával vedení Sabres po úspěšné trefě Stafforda. V dalších dvou nájezdech už  Miller zůstal nepřekonaný, zatímco se trefil Thomas Vanek.

Na nájezdy vyhrál i Anaheim na ledě Toronta. Kačeři drželi těsné vedení 2:1 až do poslední minuty normální hrací doby, ale 53 vteřin před třetí sirénou vyrovnal svým druhým gólem v zápase Nik Antropov. Jenže při nájezdech domácí hráči Kulemin a Tomáš Kaberle minuli branku, zatímco na straně Anaheimu se prosadili Teemu Selänne i Corey Perry.

Buffalo - Boston 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0)
Branky: 34. MacArthur, 46. Stafford (Špaček), rozh. nájezd Vanek - 11. Wideman, 32. Kessel. Zásahy brankářů: Miller 32 - Fernandez 30.
Toronto - Anaheim 2:3 po sam. nájezdech (0:2, 1:0, 1:0 - 0:0)
Branky: 29. a 60. Antropov (na první Kubina) - 5. Beauchemin, 10. Parros, rozh. nájezd Selänne. Zásahy brankářů: Toskala 21 - Giguere 38.
Calgary - Washington 2:1 (0:1, 2:0, 0:0)
Branky: 22. Iginla, 23. Lombardi - 5. S. Fjodorov. Zásahy brankářů: Kiprusoff 31 - Theodore 28.
Tampa Bay - Atlanta 3:2 v prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)
Branky: 8. Recchi (Vrbata), 34. Prospal, 62. Lecavalier - 47. C. Armstrong, 60. White. Zásahy brankářů: Smith 33 - Lehtonen 38.
Columbus - Vancouver 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)
Branky: 3. Chimera (Voráček), 7. Huselius (Voráček), 35. Dorsett, 60. Nash - 8. Wellwood, 46. Bieksa. Zásahy brankářů: Leclaire 25 - Luongo 32/3.

Reklama