Hlavní obsah

Kojoti jedou nad plán, ale Gretzky se mračí

PHOENIX

Volno v době kolem All Star Game trávil Martin Hanzal hlavně na golfu, Zbyněk Michálek zase vyrazil s přítelkyní do Mexika. Jejich klub ale takovou idylku neprožívá. Hokejový Phoenix stojí na pokraji bankrotu.

Článek

Je to nelítostný paradox. Po letech marnosti se týmu kouče Waynea Gretzkého začalo v NHL dařit: páté místo v Západní konferenci po více než polovině základní části, to čekal málokterý fanoušek Kojotů. Přesto jsou časy zlé. „Média tomu sice dost přidávají, ale nemá cenu si nic nalhávat. Situace je fakt vážná,“ uznává Michálek. „Není tajemstvím, že náš majitel Jerry Moyes chce prodat svůj podíl v klubu a hledá nového investora.“

Chodí málo diváků

Následky finanční krize totiž dolehly i na 64letého otce deseti dětí. Obří dopravní společnost už dávno tolik nesype a Moyes nestačí krýt ztráty klubu, které mají v této sezóně přesáhnout minimálně 25 miliónů dolarů. A dalších 60 miliónů činí prodělek z předchozích dvou ročníků NHL. „Klub už propustil kolem dvaceti lidí z administrativy, ale to na vyrovnání obřích ztrát samozřejmě nestačí,“ líčí Michálek.

Pokud by přišel nový investor, musel by hned řešit nevýhodnou smlouvu o nájmu domovské Jobing. com Areny. Coyotes totiž platí vlastníkovi, kterým je město Phoenix, třeba i poplatek z každého zaparkovaného auta u haly v době zápasu…

Velkým problémem jsou pro tým uprostřed arizonské pouště také diváci. Do ochozů přichází v průměru kolem 14 tisíc fanoušků, což Phoenix řadí mezi pět nejméně navštěvovaných klubů NHL. „Sice se to tenhle rok trochu zlepšilo, ale vyprodáno nebývá. V NHL jsme v tomhle ohledu podprůměr,“ uznává Michálek. Kojoti dokonce přišli o čtvrtinu příspěvků ze společného fondu NHL kvůli nesplněným limitům návštěvnosti.

Hanzal: Je krize, máme hrát co nejlépe

Hokejisty však katastrofické scénáře prozatím tolik neděsí. „Hráčů se to moc netýká. Aspoň doufám… Vedení za námi přišlo, že je krize, ale ať hrajeme co nejlíp. Že to je to jediné, co můžeme dělat,“ tvrdí Hanzal. Postup do play off by pomohl zlepšit situaci. „Stanley cup je pro kluby nejlepší částí sezóny. Lidi víc chodí na zápasy, udělá se největší profit,“ doplňuje mladšího spoluhráče Michálek.

Management se snaží nepřenášet tíživou situaci klubu na tým, který v této sezóně šlape nad očekávání. „Mužstvo je o něco zkušenější, mladší hráči tomu zase dodávají energii,“ popisuje Hanzal. „Teď jde o to makat dál a uhrát play off.“

I kdyby „Pouštní psi“ udělali tento rok ve Stanley cupu díru do světa, pořád se však nad nimi bude vznášet přízrak stěhování do jiného města. „Byl by to pro nás asi trochu šok, kdybychom z toho vedra, které je v Arizoně, přesídlili někam do kanadské zimy. Ale je to naše práce, takže bychom si zvykli,“ je jasné Michálkovi.

V hokejovém zákulisí se už dokonce mluví o místech, která by chřadnoucí hokejovou organizaci přijala do své náruče. Nejčastěji je zmiňováno Toronto, kde už sice hrají Maple Leafs, ale hokejové město by jistě vstřebalo i druhý klub v NHL. Ve hře je údajně i doupě hazardu Las Vegas, které by tak posílilo svou pověst na sportovním poli. „Ve smlouvě s městem je ovšem klauzule, že klub nesmí z Phoenixu přesídlit jinam,“ namítá Michálek. V opačném případě následuje mnohamiliónová sankce.

Platy jsou tabu

V Kontinentální lize některé ruské kluby kvůli finančním problémům snižovaly hráčům platy. To se sice v NHL stát nemůže, přesto by hokejisté o podstatnou část příjmů přijít mohli. Hráčská asociace (NHLPA) totiž strhává všem svým členům třináct procent platu do rezervního fondu. „Vloni to bylo jen devět procent, ale teď to chtějí navýšit až na 25. Je to pro ně pojistka, kterou normálně po sezóně vracejí,“ vysvětluje Hanzal.

Jenže když NHL jako celek nevydělá, hokejisté už své peníze neuvidí. „NHLPA hraje na jistotu. Radši vybere víc a pak to vrací. Teda snad…“ obává se trochu Michálek. „Když se to sečte, jsou to obrovské částky. U mě třeba pár desítek tisíc dolarů, ale u někoho i milión,“ poznamenává Hanzal.

Ačkoli komisionář NHL Gary Bettman přesvědčuje okolí, že nejslavnější hokejová liga světa je v kondici, mohou se v příštích měsících dostat do stejných problémů jako Coyotes i další kluby. A torontský deník Globe And Mail už vytvořil seznam ohrožených: Florida Panthers, Atlanta Thrashers, Nashville Predators, Tampa Bay Lightning, Ottawa Senators, Pittsburgh Penguins. A to už je víc než celá jedna divize NHL…

Reklama

Související témata: