Hlavní obsah

Rangers slavnostně vyvěsili devítku bývalého útočníka Gravese

NEW YORK

Bývalý hokejový útočník Adam Graves se stal v úterý sedmým hráčem, jehož číslo dresu vyřadil klub New York Rangers v zámořské NHL z užívání a nechal ho vyvěsit ke stropu haly Madison Square Garden. Graves proslavil svou devítku v letech 1991 až 2001. Během tohoto období pomohl v roce 1994 ukončit 54 let dlouhé čekání Jezdců na zisk Stanleyova poháru.

Článek

Vedení Jezdců uspořádalo slavnost před zápasem proti Atlantě. O vyvěšení dresu se postaraly současné hvězdy Rangers Chris Drury, Scott Gomez a Markus Näslund za dohledu klubové legendy Marka Messiera. "Být newyorským Jezdcem a mít možnost hrát tady v Madison Square Garden bylo mnohem víc než privilegium. Dnešní pocta byla naprosto ohromující a já za ni děkuji," řekl zjevně dojatý Graves.

Čtyřicetiletý forvard, který dnes působí v klubu v roli speciálního asistenta pro rozvoj nadějí, hrál vedle desetiletého působení v Rangers v NHL také za Detroit, Edmonton a San Jose. V 1152 zápasech nasbíral 616 bodů za 329 branek a 287 asistencí. Ve vyřazovacích bojích přidal ve 125 utkáních 65 bodů díky 38 přesným trefám a 27 přihrávkám.

Spoluhráči a lidé v jeho okolí si ho vážili nejen pro hokejové kvality, ale také pro ty lidské. "Je opravdu takovým člověkem, jakého ho vidíte," ujistil Messier, jehož číslo 11 nyní visí vedle Gravesovy devítky. "Vždy odevzdával část ze sebe na charitu i na děti. Vždy měl čas pro kohokoliv. Nedělal to pro svou slávu, ale prostě proto, že takový je. Dnešek není o ocenění jeho statistik, ale o ocenění skvělého člověka a šampiona s opravdovým charakterem," dodal Messier.

Devítku nosíval v minulosti v klubu z Manhattanu také Andy Bathgate, jehož spolu s Harrym Howellem a jeho číslem tři poctí Rangers stejným způsobem při společném ceremoniálu 22. února. "Panu Bathgateovi chci speciálně poděkovat. Dělit se s ním navždy o devítku nad ledem pro mě znamená strašně moc," prohlásil Graves.

Reklama