Hlavní obsah

Havlátův gól a asistence na výhru Chicaga nestačily

CALGARY

Hokejisté Calgary zvítězili v pondělním utkání prvního kola play off NHL nad Chicagem 4:2 a snížili stav série na 1:2. V obou gólech Blackhawks měl prsty český útočník Martin Havlát, který v 3. minutě asistoval u úvodní branky Patricka Sharpa, čtyři minuty před koncem třetí třetiny pak svou třetí trefou v letošním play off uzavřel skóre zápasu.

Článek

Chicago prohrálo s Calgary po předchozích šesti vítězných duelech v řadě - čtyřech v základní části a dvou v play off. Dvě branky vstřelil David Moss, hlavní hvězdou zápasu byl ale domácí brankář Miikka Kiprusoff, jenž si připsal 36 úspěšných zákroků. "Dnes jsme potřebovali za každou cenu vyhrát a udělali jsme pro to maximum. Hráli jsme všichni mnohem lépe a dali do toho srdce," radoval se útočník Flames Olli Jokinen.

Série dostala vítězstvím Calgary nový náboj, zvlášť, když zápas v poslední minutě vyvrcholil řadou potyček. Nejvíc zaujal souboj Reneho Bourquea s hostujícím Adamem Burishem, který podle trenéra Calgary Mika Keenana trefil domácího útočníka hokejkou do obličeje. "Zlomil mu o tvář hokejku. Nechápu, jak si toho rozhodčí mohli nevšimnout. Byl to nestydatý krosček do obličeje," rozčiloval se Keenan. Oba hráči vyfasovali trest na 2+10 minut a Burish se vyjádřil, že neočekává žádný dodatečný trest. "Byla to normální strkanice na konci zápasu," řekl.

Washington zabral

První výhru vybojovali také hokejisté Washingtonu, kteří po dvou domácích prohrách s New Yorkem Rangers zabrali na ledě soupeře a zvítězili 4:0 v Madison Square Garden. Hvězdou zápasu se stal ruský brankář Simjon Varlamov, který zneškodnil všech 33 střel a připsal si první čisté konto v play off. Dvě branky vstřelil jeho krajan Alexander Sjomin.

Kouč Capitals Bruce Boudreau nečekaně nasadil Varlamova do druhého utkání a dvacetiletý mladík se mu odvděčil povedeným výkonem, i když jeho tým nakonec prohrál 0:1. V třetím duelu mu dal Boudreau znovu přednost před veteránem Josem Theodorem a tentokrát už Capitals slavili vítězství. Varlamov, který před play off odchytal v NHL jen pět utkání, ve dvou zápasech s Rangers inkasoval pouze jeden gól a jeho neprůstřelnost trvá v součtu už 112 minut.

"Pro každý tým je v play off velice důležité, aby brankář podával co nejlepší výkony. S kvalitním gólmanem v zádech má každé mužstvo mnohem více sebevědomí. Uvědomuji si, jakou cenu má pro náš tým můj dobrý výkon," sdělil Varlamov zámořským novinářům prostřednictvím překladatele.

V utkání si poradil nejen se všemi střelami Rangers, ale také s dotěrností známého provokatéra Seana Averyho. Ten se Varlamova několikrát snažil rozhodit a na konci druhé třetiny za stavu 0:3 do něho dokonce vrazil pěstmi, za což inkasoval dvouminutový osobní trest. "Moje práce je chytat puky a na to jsem se snažil od začátku do konce soustředit. Vím, že tenhle hráč vás může vyvést z míry, ale já věděl, že si musím udržet klidnou hlavu," uvedl Varlamov. "Avery se pokoušel Simjona rozhodit různými poznámkami, jenže o to se nemůže snažit u hráče, který mu vůbec nerozumí," rýpl si do Averyho trenér Boudreau.

Boston míří za postupem

Jediná výhra dělí od postupu do druhého kola nejlepší tým Východní konference Boston, jenž zvítězil v Montrealu 4:2 a v sérii vede už 3:0 na zápasy. Na poslední gól Bruins, který vstřelil v závěrečné minutě při power-play do prázdné branky Chuck Kobasew, přihrál český útočník David Krejčí.

"Ještě to ale nebalíme," ujišťoval po zápase kapitán Canadiens Saku Koivu. Jenže fakta jsou neúprosná: pouze dva týmy v historii play off NHL dokázali otočit sérii z 0:3 na 4:3 - Toronto v roce 1942 a New York Islanders v roce 1975. Montreal navíc ve všech třech dosavadních zápasech za Bostonem jednoznačně zaostával.

Výjimkou byla úvodní třetina pondělního duelu, v níž však Canadiens nedokázali převahu vyjádřit více než jedním gólem. Navíc v 19. minutě Boston vyrovnal zásluhou Philipa Kessela. "Kdybychom tu třetinu vyhráli, možná mohl zápas dopadnout jinak," posteskl si trenér Bob Gainey. V úvodu prostřední části se Bruins dostali do vedení a přestože domácí ještě stihli vyrovnat, na trefu bývalého spoluhráče Michaela Rydera z 38. minuty už odpovědět nedokázali.

Ryder se tak vítězným gólem pomstil za to, že v minulé sezoně nebyl v Montrealu dostatečně vytěžovaný a že v loňském play off pouze vysedával na tribuně. "Jenom jsem se snažil pomoct týmu k vítězství, nic víc," snažil se Ryder udržet si nadhled. "Teď už se musíme soustředit na středeční čtvrtý zápas, rádi bychom se vrátili do Bostonu s postupem v kapse."

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 3. zápasy:
Montreal - Boston 2:4 (1:1, 1:2, 0:1)
Branky: 12. Higgins, 26. Y. Weber - 19. Kessel, 24. S. Thornton, 38. Ryder, 60. Kobasew (Krejčí). Zásahy brankářů: Price 29/26 - Thomas 25/23. Diváci: 21 273. Stav série: 0:3. Hvězdy utkání: Wideman, Kessel (oba BOS), Weber (MTL).
New York Rangers - Washington 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Branky: 7. a 12. Sjomin, 32. Laich, 59. Poti. Zásahy brankářů: Lundqvist 40/36 - Varlamov 33/33. Diváci: 18 200. Stav série: 2:1. Hvězdy utkání: Varlamov, Sjomin, Backström (všichni WSH).
Západní konference - 3. zápas:
Calgary - Chicago 4:2 (1:1, 1:0, 2:1)
Branky: 42. a 46. Moss, 7. Nyström, 38. Bourque - 3. Sharp (Havlát), 56. Havlát. Zásahy brankářů: Kiprusoff 28/36 - Chabibulin 28/24. Diváci: 19 289. Stav série: 1:2. Hvězdy utkání: Kiprusoff, Moss (oba CGY), Sharp (CHI).

Reklama