Hlavní obsah

Havlát přispěl dvěma asistencemi k postupu Chicaga

CHICAGO

Hokejisté Chicaga poprvé od roku 1995 znovu postoupili do semifinále Stanleyova poháru. V šestém utkání semifinále Západní konference porazili Vancouver 7:5 a sérii vyhráli 4:2 na zápasy. V boji o účast ve finále play off se Blackhawks utkají s vítězem série Detroit - Anaheim, v níž zatím vedou Red Wings 3:2.

Článek

V divoké pondělní přestřelce nejprve Chicago vedlo 3:1, ale poté prohrávalo 3:4 a 4:5, než v závěrečných sedmi minutách třetí třetiny třemi góly v rozmezí tří minut a sedmnácti sekund zvrátilo vítězství na svou stranu. Hlavní hvězdou utkání byl kanonýr Patrick Kane, který vstřelil hattrick. Dal o sobě vědět i český útočník Martin Havlát, jenž přihrál na dva góly, včetně vítězného šestého, který vstřelil šest minut a jedenáct sekund před koncem v přesilové hře Jonathan Toews.

"Vyhrát tuhle sérii je pro nás něco jako dostat první práci po promoci," řekl po utkání dvacetiletý Kane, který patří mezi jedenáct hráčů z mladého mužstva Chicaga, kteří letos zažívají atmosféru play off NHL poprvé v kariéře. "Už uplynul nějaký čas, co jsem dal první hattrick. Na tenhle jsem čekal dva roky. Ale nemohl přijít v lepší okamžik," radoval se Kane.

Šest gólů ve třetí třetině

Přes dvaadvacet tisíc fanoušků v hale United Center sledovalo s úžasem třetí třetinu, v níž padlo dohromady šest gólů. Domácí hráči dokázali dvakrát smazat jednogólový náskok soupeře a na konci slavili postupový triumf. "Je to úžasné, nechtěli jsme se už vracet do Vancouveru," zářil štěstím jednadvacetiletý kapitán Toews. "Byl to neuvěřitelný zápas. Nikdo nevěděl, co se stane. Je fantastické, že jsme to na konci dokázali otočit a dotáhnout k vítězství."

Nebylo to v sérii poprvé, co Chicago zvládlo koncovku zápasu. Vancouver v závěrečných minutách ztratil poslední tři duely. Tým, který si dělal velké ambice na zisk Stanley Cupu, je tak vyřazen. "Měli jsme velkou šanci dojít hodně daleko. Letos jsme cítili opravdu jedinečnou příležitost. Teď jsme všichni hrozně zklamaní," litoval útočník Daniel Sedin, autor dvou branek.

Daleko k slzám neměl po zápase v kabině brankář a kapitán Canucks Roberto Luongo, který si připsal 23 zákroků. "Na začátku jsem něco chytil, ale ve zbytku zápasu jsem týmu moc nepomohl. Když inkasujete sedm gólů, myslím, že to není vizitka dobrého výkonu," řekl zdrcený Luongo.

Pittsburgh mečbol nevyužil

Postupový mečbol naopak na domácím ledě nevyužili hokejisté Pittsburghu, kteří podlehli Washingtonu 4:5 v prodloužení. Capitals tak srovnali stav série na 3:3 a o vítězi rozhodne až závěrečný sedmý zápas, který se hraje ve středu v hlavním městě USA.

Jedním gólem přispěl k výhře Capitals český útočník Tomáš Fleischmann, jenž v 35. minutě dostal svůj tým do vedení 2:1. Ještě do druhé přestávky však vyrovnal Mike Eaton a v 45. minutě Penguins zásluhou Krise Letanga vedli. Hosté ale rychle odpověděli a dvěma góly během 29 sekund skóre otočili. Za domácí v 56. minutě ještě jednou vyrovnal Sidney Crosby, na trefu Davida Steckela v sedmé minutě prodloužení už ale odpovědět nemohli.

Ostře sledovaná série, která poutá fanoušky především soubojem Crosbyho s Alexandrem Ovečkinem, tak bude mít dramatické vyvrcholení. "Jsem přesvědčen, že to bude skvělý zápas. Myslím, že si celá liga sedmé utkání přála," prohlásil Ovečkin, který dal Pittsburghu v prvních pěti zápasech sedm gólů, v pondělí ale vyšel střelecky naprázdno.

Na jeho tým by v závěru pondělního zápasu asi vsadil málokdo. Capitals nedokázali v třetí třetině udržet jednogólový náskok a do nastaveného času vstupovali s nelichotivou bilancí sedmi porážek z posledních sedmi prodloužení. Prokletí však zlomil Steckel, který před brankou tečoval střelu Brookse Laicha za záda bezmocného brankáře Fleuryho.

Steckel minule neuspěl

Steckel mohl zařídit výhru Capitals už v předchozím duelu, ale v prodloužení ve velké příležitosti minul odkrytou branku. "Říkal jsem si, že jestli ještě jednou dostanu šanci, už ji nesmím promarnit," přiznal Steckel. "Byl jsem ve správný čas na správném místě. Je to nejdůležitější gól mé kariéry."

"Asi nikoho nepřekvapuje, že se bude hrát sedmý zápas," nechal se slyšet kapitán Tučňáků Crosby. "Před začátkem série se toho hodně napsalo a napovídalo o tom, jak to bude vyrovnaná bitva, a všechno se potvrdilo. Samozřejmě bychom to hrozně rádi ukončili už dnes, scházel nám opravdu kousíček. Ale věřím, že to ve středu zvládneme a postoupíme," dodal Crosby.

Právě na něho a na Ovečkina bude v rozhodujícím sedmém duelu upřena největší pozornost. Oba hráči jsou v play off tahouny svých mužstev. V celé sérii zatím dohromady vstřelili 13 gólů a na 10 nahráli (Crosby 6+4, Ovečkin 7+6). "Oba hrají neuvěřitelně, stejně jako Malkin. Jsou úplně na jiné úrovni než všichni ostatní," řekl trenér Washingtonu Bruce Boudreau. "Pro hokej je jenom dobře, že tyhle hvězdy mohou zářit na otevřené scéně až do posledního možného utkání. Bude to skvělá podívaná."

2. kolo play off NHL:
Východní konference - 6. zápas:
Pittsburgh - Washington 4:5 v prodl. (1:0, 1:2, 2:2 - 0:1)
Branky: 6. Guerin, 40. Eaton, 45. Letang, 56. Crosby - 27. a 47. Viktor Kozlov, 35. Fleischmann, 46. Laich, 67. Steckel. Střely na branku: 42:24. Diváci: 17 132. Stav série: 3:3.
Západní konference - 6. zápas:
Chicago - Vancouver 7:5 (1:1, 2:2, 4:2)
Branky: 14., 54. a 57. Kane, 31. a 54. Toews (na obě Havlát), 24. Versteeg, 46. Burish - 32. a 53. D. Sedin, 12. Raymond, 35. O'Brien, 44. Sundin. Střely na branku: 30:38. Diváci: 22 687. Konečný stav série: 4:2.

Reklama

Související témata: