Hlavní obsah

Crosby zařídil Pittsburghu dvěma brankami postup přes Washington

NEW YORK

Finále Východní konference hokejové NHL si na úkor Washingtonu zahraje Pittsburgh. Rozhodl o tom poslední sedmý zápas celé série, který si Tučňáci podmanili již v první polovině. První hvězdou zápasu byl vyhlášen Sidney Crosby.

Článek

Očekávané drama se nekonalo. Nervozitu sedmého rozhodujícího zápasu zkrotili jako první hráči Pittsburghu. Už v první třetině. Nejdůležitější byla 13. minuta. V té otevřel skóre zápasu v početní výhodě Crosby, aby o dalších osm vteřin později zvýšil na 2:0 Adams. Vše však mohlo být zcela jinak, kdyby Ovečkin proměnil nájezd ze začátku zápasu.

"Nezdálo se mi, že bychom se nesnažili a nebojovali s dostatečným zápalem. Kdoví, jak by se střetnutí vyvíjelo, kdyby Alex (Ovečkin) proměnil své sólo. Byl by to jiný příběh," uvedl trenér Washingtonu Bruce Boudreau. Také Crosby připustil, že šlo o důležitý moment zápasu. "Dodalo to týmu ten správný signál. Pomohlo nám to se trochu uklidnit."

Tučňákům se navíc vydařil i vstup do druhého dějství, když hned v úvodní minutě zvýšil vedení hostů Guerin a o tři minuty později se prosadil Letang. Za stavu 0:4 opustil svou klec gólman Semjon Varlamov. Jeho nástupce Jose Theodore ale spršce střel neodolával příliš dlouho a inkasoval ve 32. minutě po střele Jordana Staala.

Chybu Fleuryho využil Ovečkin

O alespoň částečné zdramatizování zápasu se postaral brankář Pens Marc-Andre Fleury, kterému se nepodařilo zastavit nahozený puk za svou brankou, čehož využil Ovečkin a snížil. Ve 43. minutě se ale opět v přesilové hře po chybě Ovečkina prosadil Crosby a vrátil Pittsburghu pětibrankový náskok. Na konečných 2:6 z pohledu Capitals snížil Laich po akci Tomáše Fleischmanna, který si připsal asistenci.

"Vyřazení mě bolí. Ale nechci se bavit o sobě. Je to týmový výsledek," podotkl Ovečkin, který se stal se prvním hráčem od roku 1995, jenž v jedné sérii nasbíral 14 kanadských bodů. Na kontě měl o jeden více než Crosby, který zaznamenal 13 bodů za osm gólů a pět nahrávek.

"Byla to skvělá série, které se věnovala velká pozornost. Oba jsme se snažili odvést pro tým maximum," komentoval osobní statistiky Crosby, který při závěrečném podávání rukou prohodil s Ovečkinem ve středovém kruhu pár slov. "Popřál jsem mu hodně štěstí a aby vyhráli Stanleyův pohár," prozradil Ovečkin, jenž přitom v průběhu sezony svedl s Crosbym nejeden ostrý souboj na ledě a vzájemně se špičkovali i přes média.

Do finále Východní konference se tak nakonec probojovali Tučňáci. Pomohla jim i disciplinovanost, za celý zápas nebyl vyloučen jediný hráč Pens. Washingtonu, který v prvním kole dokázal vyřadit až v sedmém rozhodujícím zápase New York Rangers, sezóna končí. Pittsburgh se střetne ve finále konference s lepším z dvojice Boston - Carolina. O postupujícím rozhodne taktéž až sedmý duel.

2. kolo play off NHL, Východní konference:
Washington - Pittsburgh 2:6 (0:2, 1:3, 1:1)
Branky: 39. Ovečkin, 47. Laich (Fleischmann) - 13. a 43. Crosby, 13. Adams, 21. Guerin, 23. Letang, 32. J. Staal. Zásahy brankářů: Theodore 12/10, Varlamov 18/14 - Fleury 21/19. Hvězdy zápasu: Crosby, Fedotěnko, Fleury (všichni PIT). Diváci: 18 277. Konečný stav série: 3:4.

Reklama

Související témata: