Hlavní obsah

Pittsburgh vzývá Crosbyho, hokeji dává všechno a má parádní drajv

PITTSBURGH

Útočník Pittsburghu Sidney Crosby vévodí statistikám letošního play-off NHL a jako správný kapitán táhne svůj tým. Spoluhráči si ho nemohou vynachválit a věří, že díky němu se Penguins znovu po roce podívají do finále Stanley Cupu. "Pokud máte takového hráče na centru, tak je to vážně pohoda,“ neskrýval nadšení zkušený hokejista Bill Guerin.

Článek

„Pittsburgh mi dal znovu příležitost hrát play-off, za což jsem mu strašně moc vděčný,“ řekl Guerin po středečním tréninku na klubových stránkách. „Kluci jsou fantastičtí a díky nim se cítím mnohem mladší,“ dodal osmatřicetiletý forvard Penguins, jenž v play-off nasbíral zatím devět kanadských bodů (5+4).

Zkušený útočník nastupuje ve formaci s kapitánem Tučňáků Sidney Crosbym a spolupráce s hvězdou týmu si nemůže vynachválit. „Pokud máte takového hráče na centru, tak je to vážně pohoda,“ neskrýval nadšení Guerin, jenž přišel do klubu před play-off z New Yorku Islanders. „Ať hrajete ostrý zápas nebo jste pouze na tréninku, je s ním stále sranda,“ prozradil.

Soutěživý typ

„Hokeji dává všechno a proto je tak skvělým hokejistou,“ vyzdvihl Guerin lídra kanadského bodání letošního play-off, jenž získal 22 bodů (12+10). „Je velmi soutěživý a má parádní drajv,“ pochválil jednadvacetiletou hvězdu Pittsburghu. „Snažím se s ním držet krok,“ zavtipkoval Bill Guerin, jenž v NHL hraje svou šestnáctou sezónu. Ani při tréninku své spoluhráče Crosby podle Guerina nešetří. „A to nás dělá stále lepšími,“ pochvaloval si Guerin. „Hraje i v tréninku hodně tvrdě a atakuje jak mě, tak Chrise (Kunitz - spoluhráč Guerina a Crosbyho v elitní formaci),“ svěřil se.

Od doby, kdy Crosby poprvé naskočil do kolotoče NHL, uběhly tři roky a podle spoluhráčů udělal rodák z Cole Harbour velký pokrok a táhne tým podruhé v řadě do finále Stanley Cupu. „Ohromně za tu dobu hokejově vyrostl,“ vysekl poklonu obránce Hal Gill. „Je mnohem zralější a více soustředěný,“ všiml si. „Pokaždé, když vstoupí do arény, tak z něj čiší radost ze hry a těší se, jak si zahraje, hokejem se hlavně baví,“ podotknul Gill.

Tučňáky čeká v noci ze čtvrtka na pátek druhé utkání finále Východní konference NHL proti Carolině. V prvním duelu vyhrál Pittsburgh v domácím prostředí 3:2. O vedení v sérii 1:0 na zápasy rozhodl vítězným gólem Philippe Boucher, jemuž nahrával právě Crosby a další hvězda Penguins Jevgenij Malkin (7+14).

Reklama

Související témata: