Hlavní obsah

Holík po 18 sezónách v NHL končí s hokejem

NEW YORK

Osmatřicetiletý hokejový útočník Robert "Bobby" Holík se po osmnácti sezónách v NHL rozhodl ukončit kariéru. Druhý nejproduktivnější český rodák v historii zámořské soutěže to řekl listu New York Post. Holík hrál naposledy za New Jersey, s kterým v minulosti získal dvakrát Stanleyův pohár.

Foto: www.newyorkrangers.com

Robert Holík v dresu NY Rangers - ilustrační foto

Článek

Syn hokejové legendy Jaroslava Holíka se rozhodl skončit, aby mohl být více s rodinou. "Končím, odcházím. Chci být s rodinou každý den, což mi chybí," řekl jihlavský rodák s americkým pasem, jenž se svou manželkou Renee a dcerou Hannah Marií žije ve Wyomingu.

"Už když nám skončila sezóna, věděl jsem to. Ale nechtěl jsem nic řešit, nejdřív jsem chtěl jet domů. Byl jsem hokejista, teď jsem manžel a otec," prohlásil Holík, jehož tým vypadl v prvním kole play-off po sedmizápasové bitvě s Carolinou.

Holík tak završil neúspěšně svou jedenáctou sezónu v mužstvu Devils, s kterým zažil nejúspěšnější momenty své kariéry. V letech 1995 a 2000 vyhrál s New Jersey Stanley Cup.

V počtu startů v NHL překonal i Jágra 

"Zaprvé: chci být s rodinou a vídat svou dceru. Toho už se nechci vzdávat. A za druhé: končím, i když nemusím a z toho mám velkou radost," uvedl Holík. "Užil jsem si to náramně, víc než cokoli. Být profesionálním hokejistou je ten nejlepší život, jaký si můžete přát."

Do týmu New Jersey se Holík loni vrátil po tříletém angažmá v Atlantě a podepsal roční smlouvu na 2,5 miliónu dolarů. Jeho poslední sezonu poznamenala říjnová zlomenina prstu na ruce, kvůli níž následně vynechal 18 utkání. V 62 zápasech zaznamenal jen čtyři góly a pět asistencí.

V lednu překonal český rekord Jaromíra Jágra v počtu odehraných zápasů v základní části NHL. Holíkova bilance se nakonec zastavila na 1314 zápasech. Jágr, který loni v létě NHL opustil a zamířil do ruského Omsku, odehrál 1273 utkání. S bilancí 326 branek a 421 asistencí je Holík v produktivitě mezi českým hráči druhý daleko za Jágrem (646+953).

New York Post: Velká kariéra velkého Ďábla je u konce

Svou kariéru v NHL Holík zahájil v roce 1990 v dresu Hartfordu, který ho o rok dříve draftoval jako desátého hráče v pořadí. Po dvou sezónách se stěhoval do New Jersey, kde poté strávil nepřetržitě deset let a byl jedním z lídrů úspěšného mužstva. "Velká kariéra velkého Ďábla je u konce," komentoval jeho odchod z NHL New York Post.

V letech 2002 až 2004 si Holík zahrál i za New York Rangers, velkého rivala New Jersey. Na Manhattanu podepsal lukrativní pětiletou smlouvu, která mu zaručovala roční plat devět miliónů dolarů na sezónu. V roce 2005 se ho však Rangers zbavili, protože jeho kontrakt byl pro klub příliš velkou finanční zátěží.

Reklama