Hlavní obsah

Vedení NHL chce zavést přísnější antidopingový program

DETROIT

Vedení NHL v čele s komisionářem Garym Bettmanem chce zavést přísnější dopingové testy, které by splňovaly normy antidopingové agentury WADA. Hokejisté v zámořské soutěži musejí v budoucnu počítat i s nepopulárními mimosoutěžními kontrolami.

Článek

Dosud byli hráči podle pravidel NHL testováni maximálně třikrát za rok. Takto benevolentní podmínky nemá žádná profesionální soutěž v zámoří. "Myslím, že náš program může být obsáhlejší a je čas, aby hráčská asociace odsouhlasila změny, které doporučuje WADA," uvedl v sobotu Bettman v Detroitu, kde sledoval první finále play-off mezi domácími Red Wings a Pittsburghem.

Podle Bettmanových slov je šéf hráčské asociace Paul Kelly zpřísněným podmínkám nakloněn, ale potřebuje více času na to přesvědčit hráče.

Seznam zakázaných látek v NHL se v současnosti od toho oficiálního vydaného WADA neliší. Rozdíl je však ve výši trestu, který hříšníkům hrozí. V případě prvního pozitivního testu dostane hokejista distanc na 20 zápasů, u druhého je to pak třikrát tolik. V případě třetího provinění následuje doživotní trest, jenž může být po dvou sezonách prominut.

Dosud neměla NHL žádný vážnější dopingový prohřešek. V roce 2007 byl jako první potrestán na 20 zápasů Sean Hill z New Yorku Islanders. Od rozsáhlejšího skandálu v baseballové MLB se NHL distancovala a Bettman prohlásil, že v hokeji se žádný takový problém nevyskytuje

Reklama