Hlavní obsah

Slovenského zrádce Hossu fanoušci Pittsburghu vybučeli

PITTSBURGH/PRAHA

Hlasité přivítání připravili fanoušci Pittsburghu pro útočníka Mariána Hossu. Slovenský hokejista loni pomohl Penguins do finále Stanley Cupu šestadvaceti body v play-off, poté ale odešel do týmu finálového soupeře Detroitu. V celku Rudých křídel chtěl získat vysněný Stanley Cup, o který nyní bojuje opět v Pittsburghu – ale jako soupeř.

Foto: Mark Blinch, Reuters

Útočník Marián Hossa v dresu Detroitu

Článek

Hossu chtěli Tučňáci udržet, Slovák ale odmítl lukrativní nabídku a zamířil do Detroitu (kde podepsal roční smlouvu na 7,45 miliónu dolarů – pozn.red.). „Když srovnám oba týmy, v Detroitu mám větší šanci vyhrát Stanley Cup,“ řekl v létě. To rodákovi ze Staré Lubovni domácí příznivci nezapomněli a stejně jako v únorovém vzájemném duelu základní části na Hossu během úterního třetího finále vytrvale bučeli. „Diváci možná nevědí, že bučení ve slovenštině znamená povzbuzování,“ žertoval před utkáním třicetiletý forvard.

Hossa v sezóně nastřílel 40 gólů, více se podařilo jen čtveřici Ovečkin, Jeff Carter, Parise a Kovalčuk. Zatímco v únorovém zápase přispěl gólem k vítězství Detroitu 3:0, v úterý jej Tučňáci bodovat nenechali. „Snažím se soustředit na svoji hru a nadávky přetavit v motivaci,“ citují stránky listu Pittsburgh Tribune Hossu.

Když bylo jasné, že Detroit se ve finále znovu utká s Pittsburghem, Hossa byl ve svých prohlášeních opatrnější. „Zažil jsem v Pittsburghu krásné čtyři měsíce, fanoušci jsou fantastičtí. Jsou emocionální a dávají hlasitě najevo, co cítí,“ žehlil Hossa. Ten je pouhé dvě výhry od splnění svého snu. Tučňáci ale v úterý ukázali, že svoji kůži lacino nedají.

Dlouhé čtvrtstoletí čekala NHL na okamžik, kdy se ve finále po roce sejdou dva stejné týmy. V roce 1984 Edmonton oplatil New Yorku Islanders porážku 0:4 a zahájil svoji slavnou éru, v níž získal pětkrát v sedmi letech Stanley Cup. Pittsburgh by se podobnému scénáři nebránil. Hlavu by si pak musel drbat i slovenský kanonýr Marián Hossa.

Reklama