Hlavní obsah

Pittsburgh by mohl ve finále NHL vytáhnout z potíží veterán Guerin

PITTSBURGH

Útočník Pittsburghu Bill Guerin je v osmatřiceti letech na sklonku své hokejové kariéry. Pokud chce znovu po čtrnácti sezónách zvednout nad hlavu slavný Stanley Cup, jako nejzkušenější hráč Tučňáků by mohl své spoluhráče vyhecovat k obratu ve finále NHL proti Detroitu právě on. Rudá křídla vedou 3:2 na zápasy a mohou rozhodnout v noci z úterý na středu na ledě Penguins.

Článek

"Máme velkou příležitost se sérií ještě neco udělat, protože pak můžete čekat na další možnost dostat se do finále třeba čtrnáct let," připomněl Guerin svůj triumf s New Jersey v roce 1995. "Uvědomuji si, v jakém bodě se má kariéra nachází a může jít o poslední šanci získat Stanley Cup," dodal zkušený forvard, jenž přišel do Pittsburghu letos před uzávěrkou přestupů.

"Nikdy nemůžete vědět, jakým směrem se bude vaše kariéra ubírat a jak velké budete mít v budoucnu šance vyhrát NHL," řekl pro agenturu AP Guerin, jenž v letošním play-off pomohl Tučňákům patnácti kanadskými body (7+8) a je třetím nejproduktivnějším hokejistou týmu.

Kanadské bodování vedou hvězdy Penguins Jevgenij Malkin a Sidney Crosby. Malkin je nejproduktivnějším hráčem celého play-off, Crosby vede tabulku střelců. "Jsou to skvělí hokejisté a s nimi bude Pittsburgh kroužit kolem Stanley Cupu ještě hodně sezón," myslí si Guerin.

Na loňskou sérii Penguins nemyslí

I sám Crosby přiznal po nedělní vysoké porážce 0:5 z ledu Detroitu, že jediný, na koho se mohou obrátit v kabině, je zkušený Guerin. "Už jsme prošli hodně těžkými situacemi a dokázali se z nich vyhrabat," připomněla jednadvacetiletá hvězda týmu. "Nebylo jednoduché zkousnout takovou prohru, ale realita je taková, že doma prostě musíme zvítězit," burcoval kapitán Penguins, jenž se po loňském finále, v němž Rudá křídla vyhrála 4:2 na zápasy, nechal slyšet, že už nikdy nechce zažít takový pocit zklamání.

"Nikdo v mužstvu už na loňskou finálovou sérii nemyslí," ubezpečil Guerin. "Sice jsem s týmem vloni nehrál, ale co se s klukama bavím, tak každý je myšlenkami jinde," přidal rodák z Wilbrahamu. Trenér Penguins Dan Bylsma věří, že mužstvo dokáže sérii obrátit. "Spoléhám na kolektiv, našeho brankáře i Crosbyho, že budemem maximálně soustředění a připraveni vyhrát," hlásí Bylsma.

Reklama

Související témata: