Hlavní obsah

Detroit sedmé finále nezvládl, Stanley Cup slaví Pittsburgh

DETROIT

Hokejistům Pittsburghu vyšla odveta za loňskou porážku ve finále Stanley Cupu. Tučňáci vyhráli rozhodující sedmé finále na ledě Detroitu 2:1 a po sedmnácti letech zvedli nad hlavu cennou trofej. Radovat se může i český útočník Petr Sýkora, jenž do pátečního duelu po zlomenině nohy nenastoupil. Po osmatřiceti letech vyhrál sedmé finále hostující celek, dvěma góly to zařídil Talbot.

Foto: Shaun Best, Reuters

Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby líbá Stanley Cup.

Článek
Fotogalerie

Místo zraněného Petra Sýkory se do sestavy Penguins vrátil Slovák Miroslav Šatan, v Joe Louis Aréně fandil domácím legendární boxer Muhammad Ali. Zápas odstartoval podle očekávání s důslednou obranou, první větší šanci si vypracoval Pittsburgh. Samuelsson se nevrátil s Kennedym, ten ale netrefil branku a dorážku Jordanu Staalovi obrana zblokovala. Hosté nevyužili první přesilovku duelu, soupeře zmáčkli, ale Osgooda nebezpečnou střelou neohrozili.

Fleury byl oproti předchozím zápasům v Detroitu maximálně pozorný, skvělým semaforem zlikvidoval ránu veterána Drapera. Na druhé straně se blýskl i Osgood po střele Maxime Talbota. Ten se mohl radovat hned po přestávce. Rozehrávku nezvládl Stuart, od bruslí nejlepšího hráče play-off Malkina se puk odrazil Talbotovi a ten otevřel střelou mezi Osgoodovými betony skóre.

Hokejista Pittsburghu Maxime Talbot střílí gól v sedmém finále proti Detroitu.foto: Reuters/Shaun Best

Komplikace odstartovaly pro Pittsburgh vzápětí. Kapitán Crosby si ve střetu s Franzénem poranil levé koleno a jen stěží odkulhal na střídačku. Po chvíli fauloval obrovitý Gill a Detroit mohl vyrovnat. Nepodařilo se mu to a Tučňáci udeřili. Kunitz posunul do brejku na Talbota a ten přesnou střelou zvýšil.

Hokejista Pittsburghu Maxime Talbot střílí svůj druhý gól v sedmém finále proti Detroitu.foto: Reuters/Shaun Best

Crosby se vrátil na střídačku

Kapitán Pittsburghu Crosby se na třetí třetinu vrátil na střídačku, do hry jej kouč Bylsma nasadil až deset minut před koncem na jediné střídání. Tučňáci se podle očekávání soustředili na pečlivou defenzívu a nepouštěli Detroit před Fleuryho.

V 54. minutě ale bombou od modré snížil Jonathan Ericsson a dvě minuty před koncem skončila tečovaná Kronwallova střela na horní tyčce. Posledních 77 sekund hráli domácí bez gólmana, ale neúspěšně. Pittsburgh slaví třetí zisk Stanley Cupu v klubové historii, čestné kolečko s trofejí si nenechal ujít ani zraněný Sýkora.

Zklamaná střídačka Detroitufoto: ČTK/AP/Carlos Osorio

Smutnit tak může útočník Detroitu Marián Hossa, který před sezónou Pittsbufgh opustil se slovy, že v celku Red Wings bude mít větší šanci vyhrát Stanley Cup. Pittsburgh poprvé v sérii dokázal vyhrát v Detroitu a slaví odvetu za loňskou finálovou prohru.

Hokejisté Pittsburghu oslavují zisk Stanley Cupu.foto: Reuters/Shaun Best

Finále Stanley Cupu, sedmý zápas:
Detroit – Pittsburgh 1:2 (0:0, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 54. Ericsson (Lidström, Hudler) - 22. Talbot (Malkin), 31. Talbot (Kunitz, Scuderi). Rozhodčí: McCreary, Devorski - Morin, Racicot. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Zásahy brankářů: Osgood 18/16 – Fleury 24/23. Diváci: 20 066. Nejlepší hráči utkání: Talbot, Malkin (oba PIT), Ericsson (DET).
Detroit: Osgood - Rafalski, Lidström, Kronwall, Stuart, Lebda, Ericsson - Cleary, Filppula, Marián Hossa - Franzén, Zetterberg, Dacjuk - Hudler, Helm, Samuelsson - Holmström, Draper, Maltby. Trenér: Mike Babcock.
Pittsburgh: Fleury - Scuderi, Gill, Gončar, Orpik, Eaton, Letang - Guerin, Crosby, Kunitz - Talbot, Malkin, Fedotěnko - Kennedy, J. Staal, Cooke - Dupuis, Adams, Šatan. Trenér: Dan Bylsma.
Konečný stav série: 3:4.

Reklama