Hlavní obsah

Sýkora: Pokud budu v Americe, Stanley Cup do Čech nedorazí

Sotva před pár hodinami se Petr Sýkora stal podruhé v hokejové kariéře vítězem Stanley Cupu. Zatímco před devíti lety jako hráč New Jersey o rituál se slavným pohárem vinou zranění přišel, tentokrát si, ač opět zraněný, pro hokejový grál na led došel a užíval si jej společně se spoluhráči z Pittsburghu. V rozhovoru pro Sport.cz však zároveň zapochyboval, zda jej ukáže i českým fanouškům.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Petr Sýkora

Článek

Zranění nohy vám nedovolilo rozhodující zápas finále odehrát, jak jste jej prožíval?

Byl jsem v šatně a sledoval zápas na obrazovce. O přestávkách mezi třetinama jsem se snažil kluky povzbuzovat. V poslední vteřině zápasu jsem pak vletěl na led a začal si užívat oslavy.

Šest minut před koncem Detroit snížil a v závěru ještě Lidström málem vyrovnal. Dovedete si představit, že byste po roce znovu prohráli?

Já jsem tu střelu Lidströma neviděl, ale prý to byla dost velká šance. Každopádně by to byla velká smůla, kdyby se to ještě otočilo. Ale naštěstí se to nestalo a mohl jsem prožít úžasné okamžiky.

Jak probíhaly bezprostřední oslavy, měl management klubu něco naplánované?

Proběhla klasická oslava v šatně a pak se vyrazilo za Mariem (Lemieux - majitel klubu, pozn. redakce). Ale to hlavní teprve nastane v Pittsburghu.

Ozval se vám těsně po finále někdo z bývalých spoluhráčů? Třeba Patrik Eliáš nebo Jaromír Jágr, který zažil poslední triumf v Pittsburghu?

Zatím ne, jenom Rúča (Martin Ručinský, pozn. redakce) mi poslal textovku.

V klíčových zápasech finále dávali góly Pittsburghu hráči, od kterých se to tolik nečekalo. Překvapilo vás, že ostřílené veterány a hvězdy předčili borci jako Tyler Kennedy nebo Maxime Talbot?

To je tak vždycky. Skoro v každém play-off vyskočí do popředí hráči, kteří v sezóně nastříleli sotva pár gólů. A pak najednou v klíčových chvílích zazáří. A je to dobře, protože jde o týmovou práci. Nemůže všechno ležet jen na hvězdách.

Když jste získal Stanley Cup v roce 2000, patřil jste mezi hvězdy New Jersey, ale nemohl jste být na ledě při předávání poháru. Letos jste to zažil, ale zase jste si v play-off pořádně nezahrál. Které vítězství bylo cennější? 

Teď to bylo asi lepší, protože jsem se dostal na led a prožil ty bezprostřední okamžiky se Stanley Cupem. Mohl jsem si to víc užít.

Chystáte se stejně jako před devíti lety přivézt Stanley Cup do Plzně? 

Ježišmarjá, teď je na takové úvahy ještě hrozně brzo. Vždyť já ani nevím, kdy budu mít Stanley Cup k dispozici. Když budu v Čechách, tak asi něco pro fanoušky připravíme, ale pokud budu tou dobou v Americe, budu to oslavovat tam.

Sledujete i na dálku dění v Plzni? Po ekonomické stránce to s vaším mateřským klubem ještě nedávno nevypadalo nejlépe...

Samozřejmě, že to sleduji, mám tam určité zdroje. Hokej je drahý sport a je teď  těžší shánět peníze a sponzory. Ale Stráča (Martin Straka, pozn. redakce) to dokázal, za což mu patří dík. Byla by velká škoda, kdyby měl hokej v Plzni skončit.

V době ekonomické krize musely české a evropské kluby sáhnout k úsporným opatřením. Zaznamenal jste nějaké změny i v Pittsburghu?

Pokud mančaft udělá play-off, tak hodně vydělá. A Pittsburgh podruhé v řadě došel až do finále, takže to bylo úplně bez problémů.

Pro vás to bylo už páté finále během 13 sezón v NHL, z toho podruhé vítězné. To je parádní bilance. Kromě toho máte i zlato z MS, chybí jen medaile z olympiády. Chtěl byste hrát příští rok na ZOH ve Vancouveru? 

Určitě bych chtěl hrát. Ale bude záležet na trenérovi a navíc je tu strašně velké množství výborných českých hráčů. Rád bych si na olympiádě zahrál, ale když tam hrát nebudu, tak to také přijmu.

Nyní vám končí smlouva, jak to vypadá s vaší budoucností? Jsou už nějaké náznaky od Pittsburghu, nebo připadá v úvahu Rusko jako kdysi při angažmá v Magnitogorsku?

Určitě bych chtěl i nadále zůstat v NHL. Ale zatím nic nevím, vždyť tady se teď pořád slaví. Jasněji bude tak během čtrnácti dní, až se to všechno uklidní. Také bude brzo draft, který může plány Pittsburghu dost ovlivnit.

Reklama