Hlavní obsah

Voráček se zaskvěl při výhře Columbusu nad Bostonem třemi body

NEW YORK

Český hokejový útočník Jakub Voráček pomohl v úterním přípravném utkání na nový ročník NHL třemi body za gól a dvě asistence k vítězství Columbusu nad Bostonem 6:5 po samostatných nájezdech. Rozhodující gól při výhře Floridy na ledě Dallasu zaznamenal Kamil Kreps, který si připsal i asistencí. Dvě přihrávky zaznamenal jeho spoluhráč Michal Řepík. Trefa Petra Průchy po souhře s Martinem Hanzalem a Radimem Vrbatou naopak porážku Phoenixu v Everettu s Tampou Bay 1:2 neodvrátila.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Jakub Voráček v dresu Columbusu (vpravo) se raduje se spoluhráčem Krisem Russellem z branky.

Článek

Voráček nastoupil ve formaci s Antoinem Vermettem a Nikitou Filatovem a toto trio se pod výhru Columbusu podepsalo největší měrou. V deváté minutě po jeho akci otevřel skóre Vermette, po 95 vteřinách druhé třetiny se sám Voráček prosadil v přesilovce a poslal Blue Jackets do vedení 3:2. V 42. minutě ještě kladenský odchovanec přihrál na gól Krisi Russellovi, který upravil na 4:3.

Columbus pětkrát v utkání ztratil jednobrankový náskok, ale v nájezdech už se výhry dočkal. Vermette a Filatov překonali gólmana Danyho Sabourina, Voráček sice v třetí sérii minul branku, ale nemuselo ho to mrzet. Za Boston se totiž prosadil jen Blake Wheeler. V dresu Blue Jackets se neobjevil kvůli nataženému přitahovači bek Rostislav Klesla.

Florida získala klíčové vedení 2:0 v Dallasu v druhé třetině v přesilových hrách a byli u toho čeští hokejisté. V 32. minutě po asistencích Krepse a Řepíka otevřel skóre Clay Wilson a o tři minuty později připravili gól pro Krepse Řepík s Rostislavem Oleszem.

Salák ani Vokoun nechytali

Celý zápas odchytal za Panthers Scott Clemmensen, Tomáš Vokoun ani Alexander Salák do hry nezasáhli. Nenastoupil ještě ani Radek Dvořák, který vynechal celý přípravný kemp, protože pobýval z rodinných důvodů v Česku a návrat má naplánovaný na dnešek.

Česká spolupráce zařídila jedinou branku Phoenixu v Everettu proti Tampě Bay. V 31. minutě Radim Vrbata převzal puk od Martina Hanzala, vybruslil před branku a připravil gól pro Petra Průchu. V té době ale Lightning vedli díky dvěma gólům Jeffa Halperna a na stavu 1:2 se pak už nic nezměnilo. Vrbata se představil poprvé proti Tampě, kam před rokem v létě zamířil, ale po bouřlivé roce se vrátil do Phoenixu.

S Tampou se ale Vrbata rozešel v dobrém. "Ta situace se vyřešila dobře pro obě strany. Nezůstaly žádné špatné pocity a nic to nemůže změnit," citoval deník The Tampa Tribune Vrbatu, který se při setkání v hotelu s loňskými spoluhráči a zástupci týmu přátelsky bavil.

Vrbata podepsal po vydařené sezoně v Phoenixu jako volný hráč s Tampou tříletou smlouvu celkem na devět milionů dolarů. Za Lightning však odehrál jen 18 utkání, v nichž zaznamenal šest bodů za tři góly a stejný počet asistencí. Pak se občas nevešel do sestavy a měl i problémy s třísly.

Při starostech o těhotnou manželku pak raději zvolil návrat do Česka, kde hrál nejdříve za Mladou Boleslav a pak za Liberec. Před dvěma měsíci jej Phoenix získal zpět z Tampy výměnou za levé křídlo Todda Fedoruka a obránce Davida Hala.

Přípravné zápasy před startem NHL:
Philadelphia - Detroit 5:2 (3:1, 1:0, 1:1)
Branky: 16. a 43. Van Riemsdyk, 1. Briere, 8. Pyörälä, 32. Carcillo - 10. Ericsson, 58. Newbury.
Toronto - Pittsburgh 3:2 po sam. nájezdech (0:2, 1:0, 1:0 - 0:0)
Branky: 59. a rozhodující sam. nájezd Kadri, 28. Stahlberg - 2. Bayda, 13. Conner.
Columbus - Boston 6:5 po sam. nájezdech (2:2, 1:1, 2:2 - 0:0)
Branky: 9. Vermette (Voráček), 14. Calvert, 22. Voráček, 42. Russell (Voráček), 46. MacKenzie, rozhodující sam. nájezd Filatov - 13. Ference, 17. Kobasew, 38. S. Thornton, 45. Boychuk, 52. Savard.
Los Angeles - New York Islanders 4:2 (1:1, 2:0, 1:1) - hráno v Kansas City
Branky: 28. a 60. Simmonds, 9. Purcell, 31. Doughty - 11. Sutton, 41. Bailey.
Dallas - Florida 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)
Branky: 51. Benn - 12. Wilson (Řepík, Kreps), 15. Kreps (Olesz, Řepík), 47. Dadonov.
Phoenix - Tampa Bay 1:2 (0:0, 1:2, 0:0) - hráno v Everettu
Branky: 31. Průcha (Vrbata, Hanzal) - 23. a 26. Halpern.

Reklama

Související témata: