Hlavní obsah

Čeští Kojoti zaskočili Pittsburgh, Montreal veze debakl z Vancouveru

NEW YORK

První nevydařený zápas v nové sezóně mají za sebou hokejisté Pittsburghu. Obhájce Stanley Cupu prohrál ve středu s Phoenixem 0:3, když řádili čeští hokejisté. Góly Kojotů vstřelili Průcha a Vrbata, asistence si připsali i Lang s Hanzalem. Ve druhém zápase Vancouver rozstřílel 7:1 Montreal.

Foto: Gene J. Puskar, ČTK/AP

Útočník Phoenixu Petr Průcha před brankářem Pittsburghu Brentem Johnsonem

Článek

Pittsburgh doplatil na častá vyloučení, Průchův gól v polovině zápasu vrátil z trestné lavice Orpika. Ex-pardubický forvard se sice po podražení Eatona ocitl na ledě v nepřirozené střelecké pozici, přesto dokázal kotouč dostat za záda nového rezervního brankáře Brenta Johnsona.

To už ovšem Phoenix vedl 1:0, skóre otevřel už v 10. minutě Jovanovski. Ten zase potrestal vysokou hůl Malkina. Výsledek pečetil v poslední minutě po chybě Letanga střelou do prázdné branky Radim Vrbata, který tak zaznamenal ve druhém utkání sezóny už třetí gól. Čisté konto vychytal Ilja Bryzgalov.

Pittsburgh hrál špatně, často chyboval. Nyní jej čeká pětizápasová série venkovních zápasů, kterou Tučňáci zahájí na ledě silné Philadelphie. „Nepředvedli jsme nic. Pro náš výkon není omluva, ale musíme se teď soustředit na další zápasy,“ nešetřil kritikou kapitán Sidney Crosby.

Kanonádu vedl Henrik Sedin

Vancouver si po sérii tří proher smlsnul na slavném Montrealu, kterému nasázel sedm gólů. Dvakrát se trefil Henrik Sedin, kvalitní výkon předvedl i brankář Roberto Luongo, který 27 zákroky ukončil nejhorší start Canucks v posledních osmi letech.

Montrealu se ale ve Vancouveru hrubě nedaří, od 30 .listopadu 2000 tam prohrál osmý zápas v řadě. I Canucks trestali vyloučení soupeře, v početní výhodě domácí vstřelili tři góly.

Výsledky středečních zápasů NHL
Pittsburgh - Phoenix 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Branky: 10. Jovanovski, 31. Průcha (Vrbata, Lang), 60. Vrbata (Hanzal). Zásahy brankářů: Johnson 24/22 - Bryzgalov 24/24. Diváci: 16 975. Hvězdy zápasu: Bryzgalov, Jovanovski (oba PHX), J. Staal (PIT).
Vancouver - Montreal 7:1 (3:0, 2:1, 2:0)
Branky: 32. a 36. H. Sedin, 14. Kesler, 17. Raymond, 19. Bernier, 52. Samuelsson, 52. Burrows - 25. A. Kosticyn (Plekanec). Zásahy brankářů: Luongo 28/27 - Price 32/28, Halák 3/3. Diváci: 18 810. Hvězdy zápasu: H. Sedin, D. Sedin, Luongo (všichni VAN).

Reklama