Hlavní obsah

Když chybí Ovečkin, střílí góly Washingtonu Fleischmann

WASHINGTON

Už tři utkání po sobě se museli hokejisté Washington Capitals obejít bez své zraněné útočné hvězdy Alexandera Ovečkina. Ale ofenzíva týmu našla za ruského kanonýra důstojného nástupce. Český útočník Tomáš Fleischmann naskočil po zranění do sestavy Washingtonu teprve na konci října, ale už stihl nastřílet v posledních šesti zápasech NHL pět branek.

Foto: ČTK/AP

Hokejisté Washingtonu Tomáš Fleischmann a Nicklas Bäckström.

Článek

Už ve svém druhém zápase v letošním ročníku NHL vstřelil Fleischmann dva góly New York Islanders a od té doby v každém utkání bodoval. Potřetí skóroval proti New Jersey a v sobotu dvěma góly pokořil brankáře Floridy Clemmensena.

"Já ve schopnosti Tomáše Fleischmanna hodně věřil, takže jsem od něj takové výkony očekával," pochvaluje si trenér Capitals Bruce Boudreau. "Je paráda, jak to umí s hokejkou, když je poblíž branky soupeře. Je dobře, že dostal pořádnou šanci," sklonil mu poklonu i spoluhráč Mike Knuble, jenž mu v sobotu přihrál na obě branky.

Pětadvacetiletý Fleischmann měl po konci poslední sezóny v NHL zdravotní problémy a diagnóza zněla: hluboká žilní trombóza. S krevní sraženinou v noze se potýkal téměř celé léto a nemohl ani pořádně bruslit. A během svého pobytu doma v Čechách mohl posilovat prakticky jen horní polovinu těla.

Když se na začátku září vrátil do Washingtonu, vzal si jej do parády kondiční trenér klubu Mark Nemish a začali spolu mohutně dohánět vše, co mohl zameškat. Kromě zlepšených potíží s nohou bylo výsledkem i to, že nabral téměř šest kilo svalové hmoty a na ledě už se nedá tak snadno odstavit od puku.

Po dvou zápasech pro rozehrání na farmě v Hershey tak Fleischmann naskočil do sestavy Capitals a začíná útočit na vylepšení loňských statistik v NHL, kdy nasbíral v 73 zápasech základní části 37 bodů za 19 branek a 18 asistencí. Loni si navíc zahrál na mistrovství světa v Quebeku a je i v širší šedesátičlenné nominaci českých hokejistů na únorové olympijské hry ve Vancouveru.

Reklama

Související témata: